Edelläkävijän kokemukset kysyttyjä
TEKSTI Katri Dahlström KUVAT Sami Säily
Artikkeli on julkaistu aiemmin Ratkaisuja-lehden 01/2019 numerossa.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia palveluja, kuten varhaiskasvatus- ja hoivapalveluja. Palvelutarpeen toteamisen jälkeen kunta sitoutuu maksamaan asiakkaan yksityiseltä hankkimat palvelut palvelusetelin arvoon asti. Asiakkaalle palveluseteli tuo lisää valinnanvapautta.

Oulun kaupunki on edelläkävijä palvelusetelin käytössä. Palvelusetelin käyttö alkoi kaupungissa vaiheittain vuonna 2009. Ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen palveluseteli tuli vuonna 2010 ja varhaiskasvatukseen sekä kotihoitoon vuonna 2011.
Yksityiset palvelutuottajat ovat olleet Oululle tärkeitä palvelutarpeen kasvun myötä. Väkiluvun noustessa kasvaa lasten ja nuorten sekä erityisesti vanhusväestön määrä, joten palvelutarpeen kasvu on ollut jatkuvaa. Yksityinen palvelutuotanto on ollut erittäin tärkeä lisä, jolla kasvua on pystytty hallitsemaan, kertoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Palveluiden järjestämisessä kaupunginvaltuusto määrittelee isot tavoitteet tuotannon periaatteista sekä samalla sen, minkä verran yksityistä palvelutuotantoa käytetään. Tällä hetkellä yksityinen palvelutuotanto on Oulussa varhaiskasvatuksessa noin 40 %, terveydenhuollossa noin 20 % ja sosiaalihuollossa hyvin korkea, noin 70 %.
Uutta maakuntaa perustaessa on Oulun kokemuksia kuultu laajasti. Kaupunki kartoittaa palvelukokemuksia asiakaspalautteilla jatkuvasti, ja pyrkii kehittämään palveluiden sisältöjä niiden mukaan. Laajalan mukaan yhteistyö yksityisen palvelutuotannon kanssa on ollut hyvää, ja Oulu tunnetaankin myös toimialan yritysten keskuudessa edelläkävijäkaupunkina. Laajala nostaa edelläkävijöiden joukkoon myös Hoivatilat:
– Yksityisen palvelutuotannon lisääntyessä Hoivatilat oli hyvissä ajoin liikkeellä, ja on saanut Oulusta hyviä referenssejä toimintaansa. Oulun kaupungin puolesta haluan onnitella Hoivatiloja onnistuneesta liiketoiminnasta ja kasvusta merkittäväksi kansalliseksi yritykseksi.
Miten palveluseteli toimii?
- Kunta määrittelee palvelutarpeen ja myöntää asiakkaalle palvelusetelin
- Asiakas valitsee itse palveluntuottajansa kunnan hyväksymien tuottajien joukosta
- Tuottajia voivat olla yksityiset yritykset, yrittäjät, järjestöt ja
säätiöt
- Tuottajia voivat olla yksityiset yritykset, yrittäjät, järjestöt ja
- Asiakas maksaa palvelun palvelusetelillä
- Seteli voi kattaa palvelun koko hinnan
- On mahdollista, että asiakas maksaa palvelusetelin lisäksi
osan hinnasta itse
- Palveluissa, jotka ovat lain mukaan asiakkaalle maksuttomia, palvelu pitää saada maksutta myös palvelusetelillä
- Seteli kohtelee kaikkia tasapuolisesti: omavastuuosuus joustaa tulotason mukaan,
joten kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet esimerkiksi yksityisiin päiväkoteihin - Palveluntuottaja veloittaa palvelusetelin arvon kunnalta