Blogi | 11.11.2019

Ei ku hiihtämään!

Yleisen näkemyksen mukaan työelämä on nykyään hyvin hektistä ja vaatii meiltä tekijöiltä paljon. Meiltä odotetaan tuloksia. Työnantaja maksaa mielellään sovitun korvauksen ajastamme ja työpanoksestamme, kun hoidamme meille osoitetut tehtävät jämäkästi ja tuloksellisesti. Tehokkuutta arvostetaan.

Monipuolinen teknologia sekä erilaiset ohjelmat ja sovellukset auttavat etenkin tietokoneiden ja älylaitteiden kanssa työtä tekeviä. Toisaalta olemme aina tavoitettavissa, kun työvälineet kulkevat taskuissamme.

Jokin aika sitten törmäsin somen maailmassa henkilöstövalmennusyrityksen julkaisuun, jossa oli aseteltu vastakkain sanat tehokas ja kiireinen. Millä tavoin tehokkaat työntekijät eroavat kiireisistä?

Tehokas tietää, mitä häneltä odotetaan, kun taas kiireinen ei täysin tunnista työnsä ydintehtäviä. Tehokas on yleensä tilanteen päällä ja hallitsee ajankäytön, kiireinen puolestaan puhuu jatkuvasti kiireestä. Tehokas tekee tärkeitä asioita – kiireinen kiireellisiä.

Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Onko sinulla aina kiire? Pitäisikö pysähtyä hetkeksi, katsoa peiliin ja pohtia omaa tekemisen mallia? Lopputulos on todennäköisesti parempi, jos pudotat hieman vauhtia, pohdit tärkeysjärjestystä ja teet asian kerrallaan. Ilman jatkuvaa tehtävästä toiseen hyppäämistä ja multitaskingia.

Kyse on lopulta paitsi itsensä tuntemisesta, myös itsensä johtamisesta. Tilanteet muuttuvat, eikä homma aina pysy lapasessa, mutta itsensä johtamisella voi vaikuttaa asioihin paljon. Sparrausapua tähänkin on tarjolla. Pyydä vaikka kollegaa lenkille kanssasi! Tunti ulkoilmassa keskustellen selkeyttää ajatuksia pitkäksi aikaa, tästä on hyviä kokemuksia itsellänikin.

Viimeinen vastinpari edellä mainitussa somejulkaisussa oli: tehokas huolehtii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan, kiireinen ei ehdi nukkua eikä palautua. Välillä onkin tarpeen unohtaa tehokkuuden tavoittelu, vähintäänkin lomalla. Luvan kanssa laiskottelu tai kevyt puuhastelu rentouttaa ja palauttaa sopivasti. Unen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Univaje vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tarkkaavaisuuteen, muistiin, mielialaan ja asioiden hallintaan.

On hyvä tunnistaa omat palautumis- ja latautumiskeinot. Oma suosikkini on hiihtäminen. Se toimii aina. Ensimmäiset ladut ovat auki – ei muuta ku hiihtämään!

Edellinen Seuraava