Blogi | 15.6.2018

Elämää kuntien kumppanina

Kymmenisen vuotta sitten aloitimme tämän työn: kuntien ja palveluoperaattoreiden tarpeiden kuulemisen ja kasvun pullonkaulojen avaamisen.

Meidän tehtävämme ja ratkaisumme on ollut, ja on, tehokkaasti toteutetut vuokratilat aidolla avaimet käteen -konseptilla. Laskin juuri päivän tilanteen. Olemme ehtineet toteuttaa tai työn alla on jo noin 150 kiinteistöhanketta noin 60 kunnan alueella.

Hoivatilojen tehtävänä on toimia kasvun ratkaisijana. Kun esimerkiksi uudella asuinalueella tarvitaan päivähoidon palveluja tai kaupunkikeskustaan vanhuspalveluja, niin palveluiden järjestäminen vaatii myös toimivat ja virikkeelliset tilat. Hoivatilojen maailmassa se tarkoittaa sitä, että kun saamme signaalin kunnasta tai palveluoperaattorilta, että jollakin alueella olisi tarvetta palveluille, niin tartumme heti toimeen. Tärkeä vaihe tarpeen tunnistamisen jälkeen on pohtia yhdessä sopiva sijainti palveluille. Sen jälkeen etsiä ja kiinnittää hankkeelle tontti.

Luottamus kumppanuuden perusta

Kumppanuus kuntien kanssa tarkoittaa aitoa vuoropuhelua siitä, mikä palvelisi kunnan ja asukkaiden tarpeita parhaiten. Tarjoamamme ratkaisut tulevat ihmisten arkeen päivä- ja hoivakoteina, kouluina tai laajempina palvelukorttelikokonaisuuksina.

Olen usein käyttänyt esimerkkinä Pirkkalan kunnan tilannetta muutaman vuoden takaa. Pirkanmaan kasvukunnassa oli syyskesällä näkymä, että seuraavalle elokuulle tarvitaan noin sadan lapsen päiväkoti, jotta palvelutarpeet tulevat hoidetuksi. Kunta ei pitänyt mielekkäänä investoida kaikkea omaan taseeseen ja aikataulukin oli kireä.

Palvelusetelipäätökset päivähoidon osalta oli tehty. Alusta yksityiselle päiväkodille oli kunnossa. Kävimme kunnan edustajien kanssa valmistelevat keskustelut ja löysimme sopivan tontin. Tämän jälkeen esittelimme yksityisen palveluntuottajan, jonka toiminta-ajatus sopi hyvin kunnan tarpeisiin ja sitten vaan reippaasti suunnittelutyöt käyntiin.

Vajaan vuoden kuluttua Kyöstin alueella vietettiin avajaisia. Talo täyttyi nopeasti ja pian päiväkotiin tehtiin jo laajennusosakin. Kunta saattoi pyyhkäistä taloussuunnitelmistaan kolmen-neljän miljoonan päiväkoti-investoinnin pois ja uusi päiväkoti toi toivottua täydennystä palvelutarjontaan.

Yhdessä löydettiin toimiva ratkaisu, jossa kaikki saivat kokea voittajafiiliksen. Tämän vuoden alussa avattiin toinen tuottamamme palvelusetelipäiväkoti Pirkkalassa. Näin luomme parempaa yhteiskuntaa yhdessä kumppaneidemme kanssa.

Edellinen Seuraava