Blogi | 6.2.2018

Ennätysvilkas sote-yrityskauppavuosi 2017

Toimialojen kehittymisellä on tietyt lainalaisuudet ja sote ei tee tässä poikkeusta. Vuosi sote-yrityskaupparintamalla oli silti ennätysvilkas, koska poliittinen sote-ratkaisu pitkittyi, sote-yrityskauppoihin kohdistui rajoittamisuhka ja kolmas sektori näki epävarmuutta oman palvelutuotantonsa tulevaisuudesta.

Yrityksiä myydään kolmesta pääsyystä. Ensimmäinen on eläköityminen. Merkittävä osa sote-alan pk-yrityksistä on perustettu 20 vuotta sitten. Perustajat ovat aloittaessaan olleet noin 40-vuotiaita, joten eläkeratkaisut ovat väistämättä ajankohtaisia. Yrityskauppa on luonteva tapa varmistaa yrityksen tulevaisuus.

Toinen syy on toimialamuutokset, jotka katalysoivat myös kolmannen sektorin myyntejä. Vuosien varrella byrokratian määrä on kasvanut niin mittavaksi, että yrittäjästä tai toiminnanjohtajasta on tullut vasten tahtoaan hallintojohtaja. Epävarmuus pk-yritysten ja järjestöjen asemasta uudessa sotessa, tiukentuneet toimitilavaatimukset ja toimialan hintakilpailutukset saavat monet myymään palvelutuotantonsa.

Kolmas syy on normaalit ihmiselämän muutokset, joiden myötä yrittäjä päätyy myymään yrityksensä halutessaan elämältä muutakin kuin 24/7/365-kiinnioloa.

Jos saisin esittää kolme sote-toivetta vuodelle 2018, TOP3 näyttäisi seuraavalta:

1. Sote-uudistus nopeasti maaliin. Mitä kauemmin poliittisia ratkaisuja vatuloidaan, sitä parempi markkinoille ja vakuutusyhtiöille.

2. Pragmaattisia digiaskelia, jotka poistaisivat turhaa byrokratiaa, vähentäisivät markkinaoikeusvalituksia ja lisäisivät asiakkaiden ja tuottajien valtakunnallista tasavertaisuutta.

Esimerkkejä:

a) Palvelutuottajien lupa- ja valvontaprosessi yhdeksi sähköiseksi kokonaisuudeksi kattaen kaikki valvonnan osa-alueet siten, että kutakin niistä valvoo ko. viranomainen.

b) Tarjouskilpailujen valtakunnallinen tarjouspyyntöportaali, jossa kelpoisuusehdot ja kilpailutettavan palvelun substanssikuvaukset ovat hankintalain ja valtakunnallisten suositusten mukaisia ja lopussa tilaajakohtainen tarjouspyynnön hinta- ja tai laaturäätälöintimahdollisuus.

c) Päivähoidon ja vanhusten asumispalvelujen valtakunnallinen sähköinen palveluseteli.

3. Samaan sote-maaliin tähtääminen. Tehdessämme järkevämmin asioita emme tarvitsisi lisää sote-euroja, vaan voisimme siirtää niitä koulutukseen. Yhteinen tahtotilamme on saada asiakkaalle hyvä ja laadukas palvelu kohtuuajassa kohtuukustannuksin. Tämän kun pitää mielessä, voittaa vaikeissakin neuvotteluissa jokainen.

Edellinen Seuraava