Blogi | 27.5.2019

Hallituksella on väliä

Suomea, yrityksiä ja eri yhteisöjä johtavat hallitukset. Hallituksilla on valtaa ja vastuuta. On siis merkityksellinen asia, millaisista persoonista hallitus muodostuu. Ihmiset tekevät päätökset, joten heidän asenteensa, osaamisensa ja kokemustaustansa vaikuttavat ratkaisuihin ja valintoihin.

Minulle toimitusjohtajana yrityksen hallitus on tärkeä tukiverkko ja peili. Yhtäältä se haastaa, työllistää ja vaatii paljon, toisaalta kannustaa ja rohkaisee. Kun lähes kymmenen vuotta sitten aloitin nykyisessä tehtävässäni, käynnistimme tuoreessa yhtiössämme säännöllisen, ammattimaisen hallitustyön. Kokemuksestani voin vahvistaa osaavan hallituksen ison merkityksen.

Alkuvaiheessa hallitus loi yrityksellemme uskottavuutta ja avasi monia ovia, jotka olisivat muuten pysyneet säpissä. Pörssilistautumisessa ja listayhtiön toimintatapojen luomisessa hallituksen jäsenten kokemus on ollut erittäin arvokasta.

Rahoittajien ja kansainvälisten sijoittajien tapaamisissa on laaja-alainen, taitava hallitus lisännyt yhtiön uskottavuutta. Pertti Huuskosen ja Reijo Tauriaisen Technopolis-kokemukset ovat auttaneet monissa mutkissa. Kuntien tilanteen ja talouden ymmärrystä on hallitustyöhön tuonut monille Kalevan lukijoillekin tuttu Oulun entinen kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Pienten yritysten hallitus muodostetaan liian usein siten, että yrittäjä-toimitusjohtaja on myös hallituksen puheenjohtaja, ja joku hänen lähipiiristään hallituksen jäsen tai varajäsen. Näin täytetään lain kirjain, mutta tällaisella hallituksella ei kuitenkaan monesti ole merkitystä, jos yritystä halutaan kehittää monipuolisesti.

Rohkaisenkin yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia panostamaan ammattitaitoisen, aidosti monitahoisen hallituksen kokoamiseen, vaikka liiketoiminta olisikin pientä tai vielä alussa. Hallitus tienaa takuulla (mahdolliset) palkkionsa, kun se auttaa yritystä monien karikkojen ohi ja avaa mahdollisuuksien näköalaa.

Otetaanpa mukaan vielä poliittinen ulottuvuus. Suomen hallitusneuvottelut ovat tätä kirjoittaessani median tietojen mukaan pitkällä. Poliittiset päättäjät valitaan demokraattisesti vaalien kautta. Hallitusohjelma on se strategiapaperi, joka ensin neuvotellaan, ja jota hallitus lähtee sitten panemaan toimeen. Ministereiden tausta ja osaaminen vaikuttavat väistämättä siihen, mitkä asiat työssä ja toiminnassa painottuvat. Toivon, että hallitusohjelman keskiössä on yrittäjyyden ja työllisyyden edistäminen.

Yhteinen tehtävä kantaa ja yhdistää. Tämä koskee niin yrityksiä, järjestöjä, kuntia kuin urheilujoukkueitakin – ja toivottavasti myös poliittista hallitusta. Siksi mission tulisi olla yhteinen ja kirkas. Sellainen, joka innostaa toimimaan. Innostus johtaa onnistumisiin.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina sanomalehti Kalevassa.

Edellinen Seuraava