Artikkelit | 18.9.2017

Virpi Holmqvist, Touhula: ”Haluamme täydentää kunnan omaa palvelutarjontaa”

toimitusjohtaja -Virpi-Holmqvist-Touhula

Touhula ja Hoivatilat ovat yhdessä vieneet kuntiin yksityisen päiväkodin ja kiinteistöomistajan mallia. Yhteisiä päiväkotihankkeita on jo kymmeniä. Keskeinen työväline on ollut palveluseteli.

– Uskomme kasvun jatkuvan, vaikka lasten syntyvyys on vähentynyt. Suomessa varhaiskasvatuksen käyttöaste on alle 70 prosenttia, kun se puolestaan Norjassa on noin 90 prosenttia ja Ruotsissa yli 80 prosenttia, Touhulan toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo.

Virpi Holmqvist aloitti Touhulan toimitusjohtajana keväällä. Holmqvistilla on vahva tausta hoiva-alalta. Ennen Touhulaa hän työskenteli Pihlajalinnassa ja Attendossa. Varhaiskasvatus on uusi aluevaltaus. Touhula palkittiin Pohjois-Suomen kasvajana keväällä.
– Haluamme olla yliopistokaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Kasvumme pohjautuu uusien päiväkotien avaamiseen. Haasteena on löytää sopivia tontteja. Tontit ovat tiukassa ja niistä käydään kova kisa.

Yksityisen päivähoidon piirissä, johon kuuluu myös yhdistykset, on noin 15 prosenttia.

 Toivomme, että voisimme toimia benchmarkina kunnille päivähoitotoiminnan kehittämisessä.

Nykyisin julkisella puolella rakennetaan isoja koulu- ja jopa 350 lapsen päiväkotikeskuksia.
– Vanhemmille päivähoitopaikkaa valitessa tärkein valintakriteeri on tutkimuksen mukaan sijainti. Ymmärrän yhteyden erinomaisesti esikoulujen kanssa.

Tiedämme, missä mennään

Hoivatiloilla ja Touhulalla on menossa useita yhteisiä hankkeita eri puolella Suomea.
– Hoivatilojen kanssa rakentaminen on sujunut mallikkaasti. Hoivatilat on täsmällinen rakennuttaja, jonka kanssa yhteistyö ja viestintä sujuu hyvin.
– Pitkäaikainen kiinteistön omistaja tuo meille vakautta. Päiväkodeissa tilat kuluvat. Meille on tärkeää, että kiinteistöistä pidetään huolta. Suosittelen Hoivatiloja. Se on aktiivinen kumppani ja arvostamme kehittämistyötä, jota Hoivatiloissa tehdään.

Terveisiä päättäjille

Holmqvistin mukaan lainsäädännön näkökulmasta yksityistä ja julkista toimijaa pitäisi kohdella samalla tavoin, koska haasteet ovat samat molemmilla.
– Näemme oman toiminnan kunnan palveluiden täydentäjänä ja toivon enemmän yhteistyötä julkisen ja yksityisen välille. Yksityisen vahvuuksia ovat ketteryys ja kustannustehokkuus.


Kuvat: Mikael Ahlfors

Edellinen Seuraava