Uutiset | 6.10.2017

Hoivatiloilta messupäiväkoti Poriin 2018

Hoivatilat toteuttaa messupäiväkodin Porin Asuntomessuille 2018. Aivan messualueen sydämeen, keskeiselle paikalle tulee viisiryhmäinen palvelusetelipäiväkoti noin sadalle lapselle. Varhaiskasvatuksen palvelut tuottaa Pilke päiväkodit Oy. Kohteen toimiessa Asuntomessujen info-rakennuksena tulee se olemaan tapahtuman keskipisteessä. Talon arkkitehtuuri sopii hyvin tähänkin tarkoitukseen tarjoamalla avoimesti toimivat tilat niin pienemmälle kuin varttuneemmallekin väelle.

– Hoivatilat on viime vuosien aikana toteuttanut jo 70 päiväkotia kymmeniin kuntiin eri puolelle Suomea. Asuntomessuille tuomme päiväkodin, joka on moderni, valoisa ja tiloiltaan helposti muunneltava, myyntijohtaja Antti Kurkela Hoivatiloilta toteaa.

Välkkeessä tutkitaan ja kokeillaan

Asuntomessuille rakentuva tiedepäiväkoti Välke on Pilkkeen kolmas päiväkoti Porissa. Välkkeen toiminnassa painottuu tiedetoiminta. Lapsen leikki, luovuus ja aistien käyttö ovat hyviä alustoja harjoitella tieteellistä ajattelua, joka kehittää lapsen muistin ja oppimisen taitoja. Päiväkodin leikki-, piha- ja toimintavälineistössä on tutkimiseen ja kokeiluun innostavat välineet. Esimerkiksi mikroskoopit ja valopöydät ovat lasten käytössä niin leikissä kuin opetuksessakin. Lapset oppivat leikin kautta oivaltamaan, kokeilemaan ja saavat onnistumisen kokemuksia. Tieteellisen ajattelun oppiminen on tärkeämpää kuin itse tiedon oppiminen.

Päiväkodissa toimitaan pienryhmissä ja tilat ovat suunniteltu siten, että ne jakautuvat eri leikeille ja toiminnoille. Pienet, alle 3-vuotiaat lapset, ovat perinteisissä ryhmätiloissa isompien lasten liikkuessa koko päiväkodissa.

Halusimme luoda päiväkotiin uuden varhaiskasvatussuunnitelman edellyttämät aktiiviseen oppimiseen ja itsenäiseen toimimiseen kannustavat ja houkuttelevat tilat, jossa mm. digitekniikka ja ”lattiatyöskentely” ovat lasten arkea, Pilkkeen toimitusjohtaja Minna Martikainen

Ennakkoluulotonta arkkitehtuuria

Päiväkodin pääsuunnittelijana on arkkitehti SAFA Markku Ranne arkkitehtitoimisto Avario Oy:stä. Avario on suunnitellut useita päiväkoteja aiemminkin, mutta Porin asuntomessupäiväkodin suunnittelussa on otettu uusi ja hieman rohkeampi ote vastaamaan tulevaisuuden tarpeita erityisesti perheen pienimpiä ajatellen.

Pääsisäänkäynti yhdessä pienempien lasten leikkiin tarkoitetun suojaisan atriumpihan kanssa toivottaa tervetulleeksi niin messuvieraat kuin muutkin kävijät. Pääsisäänkäynnin yhteyteen tuleva, tilaisuuden mukaan joustava kokoontumistila toimii sekä ruokailu- että tapahtumapaikkana. Kalustettavuudeltaan vapaat ryhmätilat elävät lapsimäärän ja käytön mukaan tarvittaessa hyvinkin joustavasti. Isompien lasten leikkipihat avautuvat talon takapuolelle, josta myös yhteys naapuritontin puistoon tullaan järjestämään.

Tilojen suunnittelussa korostuu muunneltavuus käyttäjämäärän mukaan. Tilat on suunniteltu avautuviksi ja ne eivät ole ns. perinteisiä laatikoita. Huoneet ovat valoisia. Suunnittelussa huomioidaan myös se, että tilaa voidaan käyttää tulevan messukylän asukkaiden yhteisenä kokoontumispaikkana iltaisin, Ranne kuvailee.

Edellinen Seuraava