Artikkelit | 14.5.2018

Kaupungistumista tapahtuu kaikkialla

Kaupungistuminen on vahva muutostrendi, joka ulottuu kaikkialle. On väärin ajatella, että se on vain suurien kaupunkien asia. Kaupungistumista tapahtuu kaikilla kaupunkiseuduille ja -alueille. Se ei ole riippuvainen alueen koosta.

Mistä me oikein puhumme, kun puhumme kaupungistumisista?​ ​

timo-aro-kehittamispaallikko

– Usein kaupungistuminen yhdistyy kasvuun, jolloin se nähdään liian suppeasti vain asukasmäärän tai talouden kasvuna. Kaupungistuminen pitäisi nähdä kaupunkien ja kaupunkialueiden jatkuvana kasvuna ja laajenemisena, aluekehityksen asiantuntija ja tutkija Timo Aro sanoo.

Aron mukaan kaupungistumiseen kuuluu myös sujuvat liikenneyhteydet kaupungin sisällä ja kaupunkien välillä. Yhtä lailla siihen yhdistyy asumiseen ja työhön liittyvä monimuotoisuus. Kaupungistumisessa korostuu myös elämäntyyli, vapaa-ajan mahdollisuudet, arvot ja asenteet.

Kaupungistumiseen liittyy vahvasti tunneperäisiä reaktiota, jotka voivat olla joko olla plus- tai miinusmerkkisiä.
– Tärkeintä meille olisi nähdä ilmiön taakse ja tarkastella, mitä se tarkoittaa omalle alueelle. Päättäjien olisi hyvä tunnistaa, mitä toimintaympäristössä tapahtuu ja miten se kaikki tulee vaikuttamaan esimerkiksi alueen asumiseen, maankäyttöön, palveluihin ja palveluverkon kehittämiseen, Aro korostaa.

Aron mukaan Järvenpää ja Nurmijärvi ovat hyviä esimerkkejä kunnista, jotka ovat kyenneet ymmärtämään omaa kaupungistumistaan ja luoneet itselleen oman kehityspolun.

Nurmijärvi sijaitsee pendelöintietäisyydellä pääkaupunkiseudun kunnista. Se on tietoisesti päättänyt jäädä isoksi pientalovaltaiseksi hajautetuksi kunnaksi, joka tarjoaa viihtyisät asuin- ja elinympäristöt asukkailleen.

Järvenpää on taas monen eri kunnan ympäröimä kompakti paketti, jossa palvelut ja asunnot ovat keskittyneet pienelle alueelle. Järvenpää tarjoaa monimuotoisuudellaan vähän kaikkea kaikille. Siellä tiivis kaupunkikeskus kerros-, pienkerros- ja rivitaloineen sekä palvelut ovat helposti asukkaiden saatavilla.

Järvenpää-kuva, kuva/Copyright: Petri Kauppi

Edellinen Seuraava