Artikkelit | 14.11.2017

Kehitysvammaiset saavat uuden palvelukodin Sipoossa

– Sipoolaisten kehitysvammaisten lasten vanhemmat toivoivat lapsilleen asuntoa Sipooseen, jotta nuoret aikuiset voisivat jäädä kotikuntaansa asumaan. Vanhemmat olivat aktiivisia ja he osallistuivat jopa tontin hankintaan. Nyt nuorille valmistuu koti kesän kynnyksellä 2018, Sipoon sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko iloitsee.

 Sipooseen on tulossa kaksikielinen kehitysvammaisten palvelutalo 21 asukkaalle, joista15 paikkaa on varattu ryhmäasumiselle ja 6 on tukiasuntoja.  Palvelutalon rakennuttajana ja omistajana toimii Hoivatilat.
– Sipoon näkökulmasta vanhempien aktiivisuus on ollut poikkeuksellista valmisteluvaiheessa. Mutta sen ymmärtää hyvin, koska vanhemmat ovat huolissaan lastensa tulevaisuudesta, Kokko kertoo.

Ripeästi edennyt hanke

Kokon mukaan hanke on edennyt nopeasti Hoivatilojen tullessa mukaan kiinteistön omistajaksi ja rakennuttajaksi. Hoivatiloilla oli käytössään sopiva tontti, joka vastasi niin Sipoon, vanhempien kuin palveluiden tuottajan Mehiläisen tarpeisiin.
–  Hanke on ollut esillä Sipoossa vuosia. Tuona aikana tontit ja rakentaja ovat vaihtuneet. Minulla oli ensimmäinen tapaaminen Hoivatilojen kanssa keväällä. Nyt marraskuun alussa olemme jo rakennuslupavaiheessa.

Palvelukoti valmistuu Sipoon keskustaan Nikkilän alueelle, jossa kauppa-, pankki- ja terveyspalvelut ovat kävelymatkaetäisyydellä. Tontti sijaitsee tasaisella maalla ja näin ollen on optimaalinen tuleville asukkaille.

Kehitysvammaisten palvelukodin kanssa samaan pihapiiriin on tulossa päiväkoti, joka valmistuu myös ensi vuonna. Päiväkotipalveluista vastaa Norlandia Päiväkodit ja Hoivatilat kiinteistön omistuksesta.
– Tämä tarjoaa meille hyviä yhteistyömahdollisuuksia. Lapsille syntyy luonnollisia kohtaamisia kehitysvammaisten nuorten kanssa. Läheisyys mahdollistaa mm. yhteisiä retkiä, tapahtumia ja juhlia, Kokko sanoo.

Palveluseteli hoivaan Sipoossa

Sipoossa palveluseteli on käytössä jo varhaiskasvatuksen palveluissa. Hoivapuolella asia on ollut vireillä mm. omaishoitajien lomituksessa ja vammaisten avustajien saamisessa sairaustapauksissa. Ensimmäinen hoivatoteutus palvelusetelillä tulee kevät-kesällä valmistuvaan kehitysvammaisten palvelukotiin.
– Tämä on ensimmäinen avaus hoivapalvelusetelillä Sipoossa. Nuoret saavat käyttöönsä palvelusetelin ja he voivat valita itse asumiskohteensa. Palveluseteli mahdollistaa myös Sipoon ulkopuolelta tulevien pääsyn uuteen kohteeseen, Kokko kertoo.

Edellinen Seuraava