Artikkelit | 26.2.2018

Kumppanuudet auttavat Pirkkalaa kasvussa

– Kasvu on positiivinen haaste, vaikka kiinteistöihin kohdistuu 10-15 miljoonaan euron vuosittainen investointitarve. Painopiste on uusissa kiinteistöissä. Lähivuosina uusitaan päiväkoteja ja kouluja, pormestari Marko Jarva kuvaa Pirkkalan tilannetta.

Vahva kasvukunta Pirkkala sijaitsee vain lyhyen hiihtolenkin etäisyydellä Tampereesta, jonne matkaa on vain kymmenen kilometriä. Pirkkala on yksi Suomen vetovoimaisimmista kunnista, jonka väkiluku on kasvanut tasaisesti viime vuotta lukuun ottamatta. Ensi vuonna asukasluvun ennustetaan ylittävän 20 000. Pirkkalassa asuu niin lapsiperheitä kuin yli 75-vuotiaita. Lähivuosina Pirkkalan keskustan ilme uudistuu, kun sinne kohoaa 16-kerroksinen asuntotorni. Alueen asemakaava on hyväksytty, ja tonttien luovutus alkaa tänä vuonna.

Pirkkalan talous on kunnossa, mutta seuraavien kolmen vuoden aikana kiinteistöihin kohdistuu vuosittain 10-15 miljoonan investointitarve.
– Investointitarve on mittava ja se koettelee kunnan kantokykyä. Olemme tehneet palveluverkkosuunnitelman, jonka perusteella investoinnit kohdistuvat päiväkoteihin ja kouluihin. Painopiste on uusissa kiinteistöissä, koska esimerkiksi ensimmäiset koulut Pirkkalassa on tehty 1970-luvulla. Nyt ne ovat elinkaarensa päässä.

Koska investointitarve on suuri, niin Pirkkalassa tutkitaan huolella vaihtoehtoisia kiinteistöjen hankintamalleja.
– Pääsääntöisesti teemme omaan taseeseen, mutta sen rinnalla tutkimme aina tapauskohtaisesti muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Pirkkalassa on hankittu kaksi päiväkotia ja yksi lukio leasing-mallilla. Yhtään kiinteistöhanketta ei ole vielä toteutettu elinkaarimallilla, koska niitä ei ole koettu kilpailukykyisinä, Jarva kertoo.

Ei vastakkainasettelulle

Jarvan mukaan Pirkkalassa suhtaudutaan hankintoihin asiapohjaisesti ja pragmaattisesti.
– Kaikki ymmärtävät tilanteen ja Pirkkalassa asioista ajatellaan positiivisessa hengessä kriittisesti. Eteneminen tapahtuu perehtymällä eri vaihtoehtoihin asiapohjalta.

Yksityiset toimijat ovat tervetulleita Pirkkalaan. Vahvassa kasvuvaiheessa yksityisistä toimijoista on apua Pirkkalalle. Pirkkalassa toimii kaksi yksityistä palvelusetelipäiväkotia, jotka molemmat ovat Hoivatilojen rakennuttamia ja omistamia.

 Olen vahva yhteistyön kannattaja julkisen ja yksityisen toimijan välillä. Keskustelun on oltava avointa, jotta onnistuminen ja lopputulosten saavuttaminen on mahdollista. Puhumme enempi kumppanuudesta kuin ostaja-tilaaja-asetelmasta, jossa pyritään aidon lisäarvon tuottamiseen. Meillä on Hoivatilojen kanssa hyvä kumppanuussuhde, Jarva painottaa.

 

Kuvat: Pirkkalan kunta

Edellinen Seuraava