Kuntasektori LinkedInissä
LinkedIn, maailman suurin ammatillinen sosiaalisen median palvelu, on jo useamman vuoden ajan ollut Suomessa kovassa kasvussa. Useampi vuosi peräkkäin palveluun on rekisteröitynyt uusina käyttäjinä vähintään 100.000 suomalaista per vuosi, ja vihdoin alkukesästä saavutimme Suomessa miljoonan LinkedIn-käyttäjän rajapyykin. Kuntasektorikin siinä sivussa on luonut palveluun omia profiilejaan kohtuullista tahtia.
Itse asiassa kuntasektori ja valtionhallinto eli ”Government administration” on LinkedInin toimialavertailussa 3. suurin suomalaisten edustama toimiala 26.000 LinkedIniin luodulla henkilöprofiililla, edellä vain ”Information technology” ja ”Research”.
Vaikka kuntapuolen työntekijät ovat kohtuullisesti luoneet henkilöprofiileja LinkedIniin, on aktiivisuus ainakin pintapuolisen havainnoinnin mukaan jäänyt aika vaisuksi.
Niinpä päätin tutustua LinkedInin tilastoihin kuntasektorin osalta hieman pintaa syvemmältä.
Huomasin heti alkuun, että toimialoista myös ”Law enforcement”, ”Legislative office” ja ”Judiciary” lasketaan Suomessa kunnallishallinnon ja valtionhallinnon piiriin, kun ne LinkedInissä ovat omia toimialojaan. Näistä saadaan yhteensä 1400-1500 uutta suomalaista palvelun käyttäjää mukaan lukuihin.
Turussa ja Tampereella kiinnostavat kuntaprofiilit
Toinen havainto liittyy maantieteelliseen jakautumaan. Se ei ole absoluuttisen oikea, vaan enemmänkin trendiä kuvastava mittari, mutta sen mukaan ylivoimaisesti suurin osa kuntasektorin edustajista tulee Etelä-Suomesta (LinkedInin alueellinen määritelmä), alueelta, joka kattaa mm. kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Hämeenlinna, Järvenpää, Forssa, Karkkila, Kerava, Kotka, Kouvola, Lahti, Lohja, Nummela, Porvoo, Raasepori, Riihimäki, Sipoo ja Tuusula. Suhteellisen hyvin edustettuina ovat myös Länsi- ja Keski-Suomi (Jyväskylä, Kokkola, Seinäjoki, Tampere, Vaasa), Lounais-Suomi (Turku ja Pori), sekä Pohjois-Suomi (Oulu, Ylivieska ja Kajaani). Selkeästi heikommin läsnä on Itä-Suomi (Imatra, Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli, Parikkala, Pieksämäki, Savonlinna, Varkaus), ja suorastaan huonosti LinkedInin ovat löytäneet Lappi ja Ahvenanmaa, joiden läsnäolo on marginaalista.
Tyypillisimmät kuntasektorin toimijat ovat 35-54-vuotiaita, ja ylivoimaisesti enemmän kuntasektorilta tulee naisia kuin miehiä. Myös 25-34-vuoden ikähaarukka on hyvin palvelussa läsnä.
Itse kunnista suurempia tarkastellessa huomion kiinnitti Turun ja Tampereen saama kiinnostus verrattuna esim. Helsingin kiinnostavuuteen. Turulla ja Tampereella oli organisaatioprofiilien seuraajia n. 3-kertainen määrä verrattuna kunnan työntekijöiden määrään LinkedInissä, kun Helsingin vastaava suhde oli vain jonkun verran yli 2. Toisin sanoen, Turun ja Tampereen sisällöille olisi kysyntää, mutta kummankin osalta sisällöntuotanto on ollut toistaiseksi hyvin vaihtelevaa mitä tulee julkaisuaktiivisuuteen.
Helsingin kaupungin sisällöntuotanto oli laadultaan erityisen hyvää, Turun, Lappeenrannan ja Kotkan ollessa myös hyvin kartalla omien sisältöjensä kanssa. Tampere ja Espoo kaipaisivat selkeästi piristystä, ja muut tarkastellut kunnat tarvitsisivat kunnon sysäyksen sisällöntuotantoon. Esimerkiksi Rovaniemi ja Jyväskylä eivät olleet käytännössä päässeet profiilin perustamista pidemmälle LinkedInin hyödyntämisen suhteen.
Rohkealle toimijalle tarjolla viestinnällisiä pikavoittoja
Kaikki kunnat olivat toistaiseksi jättäneet huomiotta yhden kuntasektorillekin potentiaalisesti varsin hyödyllisen, ilmaisen, ominaisuuden. Nimittäin nk. ”Showcase-sivut”, joita voitaisiin käyttää esim. suuntaamaan viestintää eri sidosryhmille (kuntalaiset, yritykset, turistit/liikematkailijat), rekrytointiin ja työnantajamielikuvan luontiin, eri kielisten sisältöjen jakamiseen, kunnan liikelaitosten toiminnan esittelyyn, ja moneen muuhun tarpeeseen. Kenties joku tämän luettuaan voisi harkita Showcase-sivujen hyödyntämistä kunnan sidosryhmäviestinnässä.
Life-osion, eli yli 8000 euroa per vuosi maksavan työnantajamielikuva-sivun, sen sijaan olivat ottaneet käyttöön niin Helsinki kuin Espookin. Life-osion voisi mielestäni hyvin korvata ilmaisella Showcase-sivulla, jonka sisältö keskitettäisiin samaan aihealueeseen, mutta jonka sisällöntuotantoon ja hallintaan pitäisi toki nähdä hieman vaivaa…
Kaiken kaikkiaan kuntasektorin henkilöstö on löytänyt LinkedInin hyvin, ja suuremmat kaupungit / kunnat ovat perustasolla läsnä, mutta tekemistä ja mahdollisuuksia olisi paljon.
Tom Laine
Sosiaalisen median kouluttaja – LinkedInin verkostoitunein suomalainen