Artikkelit | 25.3.2018

Laadukkaalle palvelulle kysyntää aina

toiminnanjohtaja Minna Leeve Pihlajakoti Oy

– Meillä on tarve uudistaa mielenterveyskuntoutujien tilat ajanmukaisiksi, Pihlajakodin (nyk. osa Mehiläistä) toiminnanjohtaja Minna Leeve painottaa. Espoossa sijaitseva Pihlajakoti on perustettu vuonna 1996, jolloin mielenterveyskuntoutujia alettiin siirtämään sairaaloista kodinomaisiin yksiköihin. Kuntoutujat muuttivat vanhoihin omakotitaloihin.

Parissakymmenessä vuodessa tämän erityisryhmän tilatarpeet ovat muuttuneet. Nykyisten suositusten mukaisesti jokaisella pitää olla oma huone, WC ja suihkutila. Tilakoko on linjattu 20 neliöön ja tilojen pitää olla esteettisesti miellyttävät.

Pihlajakodin uusin kohde valmistui Gumböleen 2017.
– Kaupunki vuokrasi meille tontin, kiinteistön rakennuttajaksi, rahoittajaksi ja omistajaksi tuli Hoivatilat, jonka kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Espoossa ei ole käytössä palveluseteliä, vaan kaupunki kilpailuttaa määräajoin toimijoita ja ohjaa heitä meille asiakkaaksi. Meillä on myös asukkaita Kauniaisista ja Kirkkonummelta.

Miten erityisryhmät pärjäävät sotessa?

Sote-uudistus mietityttää myös Leeveä.
– Pihlajakoti toimii pääosin vain Espoossa. Se ei ole kansainvälinen eikä toimi myöskään valtakunnallisesti. Uskon kuitenkin siihen, että hyvää palvelua tarvitaan aina. Nyt ollaan toimittu yhteistyössä kunnan kanssa. Uskon, että jatkossakin yhteistyö säilyy kunnan kanssa. Sen rinnalle tulee maakunta.

Pihlajakodin asiakkaina ovat mielenterveyskuntoutujat, jotka ovat erityisryhmä.
– Uudessa sote-mallissa mietityttää, kuka auttaa asiakkaitamme, sillä usein he ovat yksin ja ehkä eivät ole itse kykeneviä hakemaan apua. Miten he pärjäävät uudessa tilanteessa, Leeve miettii.

Muistakaa erityisryhmät kaavassa

Leevellä on selkeä viesti kunnan kaavoituksesta päättäville.
– Toivon, että kuntapäättäjät huomioivat erityisryhmien asumistarpeet. Heillekin pitää kaavoittaa alueita sieltä, missä on muitakin ihmisiä ja palveluita. Silloin, kun kuntoutujat pystyvät hoitamaan helposti omia asioitaan, esimerkiksi käymään kaupassa ja pankissa, niin he kuntoutuvatkin nopeammin. Hirvisuontiellä on optimitilanne, sillä bussipysäkki on tontin reunalla ja taloon seinään etäisyyttä on vain 20 metriä!

Kuvat: Sami Tirkkonen 

Edellinen Seuraava