Artikkelit | 4.10.2019

Leikki, liike ja luonto – Päiväkoti Kauratähti valmistui Jyväskylään

Hoivatilat ja Tähtipäiväkodit osallistuivat syksyllä 2018 Jyväskylän kaupungin järjestämään tonttikilpailuun, jossa haettiin palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille Kauramäen uudelle asuinalueelle. Kilpailun voitto tuli sujuvan ja positiivisen yhteistyön siivittämänä, ja luonnonläheiselle rinnetontille valmistui hirsirakenteinen liikunta- ja luontopainotteinen päiväkoti heinäkuussa 2019. Kävimme tuoreeltaan tutustumassa 84-paikkaiseen Kauratähteen, jossa saimme iloksemme tavata erittäin tyytyväisiä lapsia ja aikuisia.

Tähtipäiväkodeille Kauramäen tonttikilpailu oli toinen osallistuminen vastaavanlaiseen hankintakilpailuun. Päiväkotiketjun varhaiskasvatusjohtaja Jarno Kinnunen kertoo kokemuksen olleen alusta alkaen todella positiivinen.

– Koimme jo suunnitteluvaiheessa, että työskentely Hoivatilojen kanssa oli sujuvaa, ja yhteinen hankkeemme voi olla kilpailutuksessa vahvoilla. Hoivatilojen kokemus ja osaaminen päiväkotikiinteistöjen rakennuttamisesta on tuonut meille hurjan paljon lisäarvoa suunnittelutyöhön ja ylläpitämiseen liittyviin asioihin, kertoo Kinnunen.

Hankepäällikkö Elina Suikki toimi hankkeen vetäjänä Hoivatiloilta. Suikin mukaan kilpailuun osallistuminen vaatii huolellista tutustumista kilpailun vaatimuksiin ja asuinalueeseen.

– Oli erittäin tärkeää löytää hyviä erottautumiskeinoja sekä tuoreita ja raikkaita ideoita, jotka saavat kilpailun järjestäjän mielenkiinnon heräämään.

– Ideoita oli hauska suunnitella yhdessä Tähtipäiväkotien kanssa, syntyi paljon lennokkaita oivalluksia, joista valita, kuvailee Suikki.

Jarno Kinnunen on tyytyväinenerityisesti siihen, että asiakkaana heidän toiveitaan ja ideoitaan on Hoivatiloilla kuunneltu herkälle korvalla, ja että heidät on pidetty ajan tasalla rakennusprojektin kaikissa vaiheissa.

– Asiat on tuotu selkeästi ja ymmärrettävästi esille meille, jotka emme ole rakennuttamisen ammattilaisia. Lisäksi Hoivatiloilla osataan nähdä käyttäjien, eli lasten ja työntekijöiden, näkökulma, Kinnunen summaa.

Monipuolinen välineistö innostaa liikkumaan

Liikuntapainotteisuus on tärkeässä roolissa niin Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa kuin Tähtipäiväkodeillakin. Jarno Kinnunen tietää liikunnan olevan lapsille luontainen tapa toimia, ja motorisella kehityksellä on havaittu olevan yhteys myös lapsen muuhun oppimiseen. Hän on havainnut liikuntapainotteisuuden olevan erittäin tärkeää myös lasten vanhemmille.

– Aitoja oikea liikunnallisuus, välineistö, olosuhteet ja henkilökunnan kiinnostus liikuntaan ovat koko ajan merkittävämmässä roolissa asiakasperheillemme, joten niihin me panostamme, sanoo Kinnunen.

Sisä- ja ulkokalusteiden valinnassa tehtiin Kauratähdessä uudenlaisia, erityisiä ratkaisuja. Tähtipäiväkodit ovat tehneet aktiivista yhteistyötä eri urheiluseurojen kanssa aiemmin, ja tässä hankkeessa seuroja otettiin mukaan jo suunnittelutyöhön ensimmäistä kertaa. Pihan leikki- ja harrastusvälineiden suunnittelussa mukana oli Jyväskylän Parkous Akatemia.

– Suunnittelun lähtökohtana oli metsämiljöön kunnioittaminen materiaalivalinnoin ja ympäristön korkeuserojen hyödyntäminen. Päämateriaalina välineissä on käytetty puuta, jota kehystävät ja tukevat luonnonkivet sekä turvahake, kertoo Parkour Akatemian Jaakko Junttila.

Keskeisintä suunnittelussa oli Junttilan mukaan liikkumisen perustaitojen ja tasapainotaitojen oppmisen tukeminen luovasti ja leikkimielisesti. Näitä tärkeitä taitoja ovat esimerkiksi kääntyminen, venyttäminen, heiluminen, pysähtyminen, ponnistaminen, loikkaaminen ja kiipeäminen.

– Nöiden kaikkien taitojen kehittyessä lapset voivat lähestyä lajinomaisempaa leikkiä ja varsinaisia parkour-taitoja, joita ovat muun muassa tarkkuushyppy (precision jump), tasapainoilu (balancing), kissäkävelyt (quadrupedal movement) ja seinäponnistaminen (tic tac), täsmentää Junttila.

Yhdessä Lappset Groupin kanssa Parkous Akatemia on kehittänyt parkour-välinekonseptin päiväkoteja varten, ja se valittiin myös Kauratähteen. Konsepti on vielä alkuvaiheessa, ja Junttila toimii tiiviissä yhteistyössä Lappsetin kanssa. Niinpä osa Kauratähden välineistä onkin ihan uniikkeja, joita ei ole vielä missään muualla.

Päiväkodin sisälle oman kiipeilyhuoneen suunnitteli ja välineistön toimitti Jyväskylän Boulderpaja. Tähtipäiväkotien Kinnunen iloitsee hyödyistä kaikille osapuolille: seurat saavat näkyvyyttä ja lapset pääsevät tutustumaan uusiin lajeihin.

– Yksi työntekijöistämme on työskennellyt Boulderpajalla ja harrastaa seinä- ja vuorikiipeilyä. Näin ollen osaamista ja ohjausta löytyy talon sisältä, ja lapset voivat tutustua lajiin turvallisesti, kertoo Kinnunen.

Hirsirakenteet ja luonnonläheisyys tukevat toimintaa

Tähtipäiväkotien erityistoiveena oli saada hirsipäiväkoti, joka sopii alueeseen ja Kauratähden luonto- ja liikuntateemoihin. Valmiissa kohteessa kierrellessä voi sanoa hirrellä olevan oma erityinen vaikutuksensa viihtyvyyteen: luontaisesti hengittävänä materiaalina hirsi takaa hyvän ja laadukkaan sisäilman, joka on tärkeää herkille kohderyhmille, kuten lapsille. Hirsiseinät tasaavat ilmankosteuden vaihteluita ja pitävät näin sisäilman kosteuden vaihteluita ja pitävät näin sisäilman kosteuden terveyden ja viihtyisyyden kannalta optimaalisena.

– Lasten vanhemmat ovat olleet hyvillään hirsirakentamisesta nimenomaan myös siksi, että hirsirakennus on kaunis ja tunnelmallinen, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Jarno Kinnunen, Tähtipäiväkodit.

Kauratähden toiminnan toinen painopiste on luonto, ja sitä on helppo toteuttaa retkien muodossa päiväkotia ympäröivissä metsissä. Pihalla on myös oma grillikota piha- ja luontoleikkejä varten. Keväisin lasten kanssa tullaan laittamaan istutuksia omiin viljelylaatikoihin ja seuraamaan niiden kasvua. Uniikista pihasta ja toimivista tiloista iloitsee myös Kauratähden johtaja Maija Muinonen.

– Täällä viihdytään todella hyvin. Lapsilla on paljon tilaa juosta ja liikkua niin sisällä kuin ulkona. Hyvien välineiden lisäksi lapsille riittää riemua muun muassa mutkittelevasta pihatiestä, jota pitkin he rientävät potkuautoilla energiaa purkaen, summaa Muinonen.

Edellinen Seuraava