Blogi | 14.4.2020

Maailman onnellisin maa

Maaliskuun puolivälin jälkeen uutisoitiin, että Suomi on maailman onnellisin maa – jo kolmannen kerran peräkkäin! Tämä tulos käy ilmi YK:n onnellisuusraportista. Myös muut Pohjoismaat sijoittuvat vertailussa kärkisijoille. Monet muutkin selvitykset ja tutkimukset kertovat samaa kieltä: Eurostatin mukaan suomalaiset ovat EU:n kansalaisista tyytyväisimpiä asumiseensa. Maailman talousfoorumi (WEF) on puolestaan todennut, että Suomi on maailman turvallisin maa, ja lisäksi meillä on maailman vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tuon onnellisuusraportin julkaisun jälkeen uutistilan on vallannut koronavirus. Koko maailma on kontallaan tämän uuden vihollisen edessä. Rohkenen luonnehtia, että kyseessä on sukupolvemme talvisota. On selvää, että korona ja sen seuraukset näkyvät pitkään. Kun epidemia on saatu hallintaan, voidaan tarkastella vaikutuksia. Jo nyt tiedetään, että sairas- ja kuolemantapausten lisäksi toipuminen vie pitkään talouden ja työllisyyden saralla.

Maaliskuun 13. päivä tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Silloin Suomi selvisi ylivoimaisesta vihollisestaan, itsenäisyyden säilyttäen. Aiemmin sisällissodan repimä kansa puolusti isänmaata yhtenäisenä. Sodan jälkeen koottiin uusi Suomi, rakennettiin taloja ja tiloja, luotiin uusia teollisuudenaloja ja noustiin maailman kärkimaiden joukkoon – monilla mittareilla. Se on ihme.

Viime vuosituhannen vaihteessa Suomessa koettiin Nokian ihme. Suomalainen yhtiö ja sen laaja kumppaniverkosto olivat vuosikausia maailman kärjessä uudistamassa matkapuhelinmarkkinaa ja ihmisten tapaa kommunikoida. Nokian ihme loi valtavan määrän uusia työpaikkoja, toimellisuutta ja vaurauttakin. Samalla se nosti koko kansan itsetuntoa. Oululaiset ja insinööriosaamisemme olivat tässä aivan keskeisessä roolissa. Itse möin vuosituhannen alkupuolella suomalaista siemenperunaosaamista maailmalle. Siinäkin auttoi, kun kertoi tulevansa Nokialandiasta.

Olisiko mahdollista, että maailman onnellisin kansakunta syttyisi jälleenrakentamaan uutta koronakriisin herättämänä? Yhdessä ja yhteen suuntaan toimien voimme saada paljon hyvää aikaan. Eduskunta ja hallitus ovat näyttäneet tästä hyvää esimerkkiä kriisinhoidossa.  Nyt jos koskaan tarvitaan talvisodan tai Nokian henkeä. Rakennetaan rohkeasti uutta, luodaan uusia työpaikkoja, pidetään huoli ikääntyvistä ja heikompiosaisista sekä nostetaan Suomi jälleen maailmankartalle. Se on mahdollista, jos yhdessä päätämme toimia.

Edellinen Seuraava