Blogi | 19.1.2017

Missä sinä haluat asua vanhana?

Haluatko sinä asua laitoksessa vai mahdollisimman kodinomaisesti, silloin kun asuminen kotona ei ole enää mahdollista? Vielä jokin aika sitten vanhukset laitettiin laitoshoitoon. Kuulostaa melko kylmältä. Tuskin kukaan haluaa laitokseen – oli syy mikä tahansa.  Mutta palvelu kotona varmasti kelpaa kenelle vain.

Onneksi nykypäivänä useat kunnat ovat purkaneet laitoshoitoa ja siirtyneet erilaisiin palvelukoteihin. THL:n (2016) mukaan pitkäaikaisen laitoshoidon osuus on pienentynyt 8,1 prosentista 2,6 prosenttiin viimeisten 15 vuoden aikana.

Vaikka asia ei ole täysin ongelmaton, halutaan nykypäivän hoivakodeista mahdollisimman kodin- omaisia. Onhan hoivakoti siellä asuvan koti. Kodinomaisuutta saadaan erilaisilla sisustus ja tilaratkaisuilla sekä tarjoamalla monenlaisia virikkeitä. Virikkeet pitävät asukkaat aktiivisina. Passiivisuus ja tekemisen puute passivoi entisestään.

Iloa ja yhdessä oloa vanhuksille ja lapsille

Esimerkiksi Kajaanissa Hoivakoti Menninkäisen takapihalla voi istuttaa kukkia ja perunoita tai muuten vain kävellä pihan ympäri asfaltoitua reittiä pitkin kukkien keskellä. Lahdessa Ahtialassa hoivakoti ja päiväkoti toimivat samalla tontilla, jolloin kummankin asukkaat voivat halutessaan vierailla silloin tällöin toistensa luona. Espooseen on juuri valmistunut Vuoripirtti, jossa seniorit ja lapset ovat valloittaneet saman kiinteistön.

Yksilöllisyys on muutenkin pinnalla suomalaisessa hoivakotirakentamisessa. Suomen Hoivatilojen kumppanitkin haluavat erilaisia teemahoivakoteja, joita me mielellämme myös rakennutamme. Jos haluaa nuorempanakin asua yksilöllisesti niin miksi se muuttuisi vanhempanakaan!

Asuinpaikka ja koti eivät välttämättä tarkoita samaa asiaa. Kodin kyllä tuntee, kun sinne saapuu. Itse ainakin haluan asua kotona loppuun saakka – on koti sitten missä tahansa!

Edellinen Seuraava