Blogi | 14.6.2018

Oikea asenne – mitä se on?

Miten valmis olen kohtaamaan uuden tuntemattoman? Näin kysyin itseltäni, kun eteeni tuli valinnan paikka. Jatkanko nykyistä työelämää vai aloittaisinko uuden arkiympäristön rakentamisen Suomen Hoivatiloilla? Vaikea päätös – olinhan ollut lähes kymmenen vuotta edellisen työnantajan palveluksessa. Tuona aikana olin ehtinyt luoda tutun toimintaympäristön itselleni.

Vaikka toisin voisi ajatella, oli päätös lopulta helppo. Juurikin ne tutuiksi ja turvallisiksi mielletyt seikat olivat lopulta muutospäätökseen johtavat syyt. Tietenkin päätökseeni vaikutti vahvasti myös oman perheeni tuki, mutta kun huomaa (työ)elämänsä olevan samanlainen kuin Hotelli Tornin hissinkuljettajalla. Siellä riskit eksyä uusille reiteille ovat minimaaliset, niin silloin kannattaa ottaa vastaan rohkeasti jotain vaihtelua. Jos elämässä haluaa kokea jotain uutta, pitää uskaltaa astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Asenteen jäljillä

Mitä sitten tällainen muutos tarvitsee tueksi, kun kokemusta ei välttämättä ole saatavilla?

Oikeaa asennetta. Ei ole tuulesta temmattua sanoa, että kaikki onnistuu, kun on asennetta.  Tämä toimii positiivisessa mielessä, mutta taas hällä väliä -asenne pilaa kaiken ja tekee tehdystä tekemättömän.

Asenne (kun puhun asenteesta, tarkoitan aina oikeaa asennetta) on se työkalu, joka auttaa silloin, kun pitää mennä ja tehdä asioita uudella tavalla uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa.  Asenne pitää sisällään rohkeuden, itseluottamuksen, välittämisen, välinpitämättömyyden (turhille uhkakuville) ja loputtoman tulevaisuuden optimismin.

Asenne ei välttämättä synny itsestään, mutta jokaisella ihmisellä on mahdollista kehittää sitä, kunhan vain on halua ja kärsivällisyyttä. Minulle asenne tarkoittaa sitä, että pitää rohkeasti kokea ja oppia niistä asioista, mitkä tuntuvat itselle lähtökohtaisesti epämukavilta.

Esimerkiksi blogin kirjoitus ei ole minulle ollut ominaisinta, mutta asenteella senkin saa puskettua läpi ja kenties tulevaisuudessa niitä kirjoittelee jo mielellään!

Miten asenne näkyy yhteiskunnassa ja työelämässä?

Käynnissä oleva maakunta- ja sote-uudistus on yksi Suomen historian suurimmista hallinnon ja toimintatapojen uudistuksista. Siinä perustetaan uudet maakunnat, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirretään maakunnille uusia tehtäviä.  Uudistus koskettaa jokaista meitä suomalaista. Tämä uudistus tarjoaa meille suomalaisille loistavan paikan käyttää ja näyttää ”oikeaa asennetta” – mennä sille kuuluisalle epämukavuusalueelle.

Hyvänä esimerkkinä asenteesta voidaan pitää ex-freestyle-hiihtäjää Pekka Hyysaloa. Vaikeuksien kautta esiin noussut nuori kaveri jaksoi oman kuntoutumisensa lisäksi myös jakaa positiivista asennetta ja taistelutahtoa niin kohtalon kolhimille ihmisille kuin eteenpäin pyrkiville yrityksille. Pekalla on ollut halua ja uskallusta lähteä kuntouttamaan itseään, vaikka lääkäreiden ennusteet paranemiselle eivät ole olleet hyvä. Pelko epäonnistumisesta siirrettiin syrjään ja kuntoutus puskettiin läpi ihailtavalla asenteella.

Tee lupaus

Lupaa itsellesi, että tällä viikolla suhtaudut tuleviin asioihin hyvällä asenteella ja optimismilla. Jos homma toimii, niin saat luvan kanssa jatkaa kokeilua seuraavillekin viikoille.

Asennetta päivään.

Edellinen Seuraava