Blogi | 30.9.2019

Onko sinulla hyvä työpaikka?

Teemme töitä keskimäärin 40 tuntia viikossa, osa jopa enemmän. Se on leijonanosa ajasta, jonka olemme valveilla. Niinpä olisi vähintään suotavaa, että työ on tekijälleen mielekästä. Ei työelämä toki yhtä juhlaa ole, ja siihen kuuluu myös vaikeita asioita, mutta kyllä hyvän työpaikan eteen kannattaa ponnistella. Sellainen tulisi olla meillä jokaisella.

Aihepiiri on ollut vahvasti mielessäni viime viikkoina, sillä osallistuimme työpaikallani Great Place to Work -instituutin koordinoimaan Trust Index -henkilöstökyselyyn. Meillä on reilun 20 henkilön työporukka: tiivis yhteisö, jossa väki tuntee hyvin toisensa. Saimme kyselystä hyvät tulokset. Olin niistä iloinen ja vähän ylpeäkin, ja ne kannustivat minua pohtimaan hyvän työpaikan ominaisuuksia.

Omasta kokemuksestani määrittelen, että hyvälle työpaikalle on ilo tulla aamulla. Eräs legendaarinen tilintarkastaja totesi aikanaan, että jos työpaikalle ei tule juoksujalkaa, niin jokin on vialla. Hyvällä työpaikalla voit luottaa, että sinut otetaan arvostavasti vastaan. Saat kannustusta ja tukea tehtävissäsi kollegoilta ja koet, että ammattitaitoasi arvostetaan. Hyvällä työpaikalla jokainen saa innostua ja kukoistaa, siellä rohkaistaan kehittymään ja kokeilemaan uusia juttuja. Vaikeatkin asiat käsitellään, eikä niitä lakaista maton alle.

Lisää hyviä vinkkejä löytyy listalta, jonka Great Place to Work on kerännyt parhaiden työpaikkojen ominaisuuksista. Parhailla työpaikoilla on vahvasti työpaikan rakentamiseen sitoutunut ylin johto ja aito usko siihen, että ihmiset ovat korvaamattomia organisaation menestykselle. Työntekijät ja johto kommunikoivat aktiivisesti eri foorumeilla. Parhaita työpaikkoja yhdistää vallitseva tunne erityisestä ja ainutlaatuisesta työyhteisökulttuurista. Yksilötasolla jokaisella on kirkkaana oman roolinsa ja työpanoksensa vaikutus kokonaisuuteen.

Lista haastaa työyhteisön johdon avoimeen ja ihmisläheiseen johtamistyöhön – liikennevaloin varustettujen kulmahuoneiden sijaan. Samoin se haastaa kaikki työntekijät ponnistelemaan ja antamaan panoksensa hyvän työyhteisön luomiseen. Lopulta kysymys on yksinkertaisista asioista: yhteisistä arvoista ja periaatteista sekä niiden noudattamisesta.

Työelämä on joukkuepeliä. Yhdessä kohdatut haasteet ja voitetut taistelut yhdistävät ja luovat yksilöiden ryhmästä voittavan joukkueen. Voittavassa joukkueessa jokaisella pelaajalla on tärkeä rooli, ja hyvä joukkue saa enemmän aikaan kuin itsekseen sooloilevat tähtipelaajat. Siksi joukkueen rakentamiseen kannattaa satsata.

Edellinen Seuraava