Blogi | 1.2.2018

Onko teillä ”rakastuttu” seiniin?

Muutama päivä sitten Yle julkaisi ”Entä jos koulussa oltaisiin vain vuokralla? – Sisäilmaongelmat ajavat päättäjät etsimään uusia ratkaisuja” -jutun

Artikkelissa käy ilmi, että Suomen kunnat omistavat runsaasti elinkaarensa loppusuoralla olevia kiinteistöjä. Esimerkiksi 70-luvulla on rakennettu yli miljoona kerrosneliötä oppilaitostiloja, jotka on tehty sen aikakauden rakentamistavoilla ja -tyylillä. Näiden tilojen uudistaminen on ajankohtaista lähivuosina. Toisin kuin aiemmin nyt on tarjolla monenlaisia toteuttamisen ja omistamisen malleja. Yksi mahdollinen vaihtoehto on investointivapaa koulu, jonka esittelimme viime Kuntamarkkinoilla

Olen vuosien varrella keskustellut kymmenien kuntien viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa palvelukiinteistöjen toteutusmalleista. Varsin sitkeänä on ollut ajatus, että kun kunta saa edullista lainaa Kuntarahoitukselta, niin kaikki muut kuin omaan taseeseen tehtävät investointimallit ovat kalliimpia. Näkökulman yksipuolisuus hämmentää! Tuntuu siltä, ettei silmiä muille vaihtoehdoille rohjeta avata, kun omistamisen kulttuuri istuu niin lujassa. Ilmassa on ollut suoranaista ”seinärakkautta”.

Uuden kiinteistöhankkeen toteuttaminen voidaan tehdä monella eri tavalla. Olen nähnyt, että sadan lapsen päiväkodin toteutuskustannukset ovat vaihdelleet kahdesta jopa viiteen miljoonaan euroon hankintatavasta ja -osaamisesta riippuen. Tässä yhteydessä rohkenen nostaa Hoivatilojen ”häntää”. Yli 130 palvelukiinteistöhankkeen kokemus on tuonut sellaista hankinta- ja prosessiosaamista, josta hyötyvät kaikki. Asiakas saa Hoivatilojen osaamisen kautta tehokkaasti toteutetut tilat, joissa on huomioitu käyttäjien toiveet ja myös kiinteistön elinkaarikustannukset. Intressi tehdä laatua on korkea, kun jäämme omistamaan tilat ja vastamaan niiden toimivuudesta. Ja useimmiten Hoivatilat tuo hankkeeseen nopeutta niin, että vuosi-pari normaalista toteutusaikataulusta voidaan leikata pois.

Viime vuosina keskustelu kunnissa on onneksi avartunut. Uudenlaisia toteutusmalleja on rohkeammin kokeiltu ja otettu käyttöön. Hoivatilat on ollut toteuttamassa enenevässä määrin vuokra- ja elinkaarimallilla tiloja myös kunnille. Yksityisellä sektorillahan on ollut ”sääntönä” jo pitkään, että palveluoperaattorin ei kannata kiinteistöä omistaa itse, vaan annetaan rakennuttaminen ja omistaminen sen sektorin osaajalle. Sama malli on tarjolla myös kunnille. Ja kokemukseni pohjalta totean, että avoimella tarkastelulla on mahdollisuus päästä myös merkittäviin kustannussäästöihin.

Edellinen Seuraava