Palveluseteli kasvun ratkaisijaksi Sipoossa
Sipoon strateginen tavoite tähtää yli 10 000 uuteen sipoolaiseen vuoteen 2025 mennessä. Samanaikaisesti tavoitteena on myös kaksinkertaistaa työpaikkojen määrä samassa aikataulussa. Tämän kasvustrategian toteuttamiseen palveluseteli toimii hyvin.
Kunnanjohtaja Mikael Grannas pitää erittäin toimivana palvelusetelimallia, jossa yksityinen toimija rakennuttaa, vuokraa ja omistaa tilat. Päiväkoti- ja hoivapalvelut tuottaa myös yksityinen toimija. Kunnalle jää palveluiden valvontarooli. Grannas on erittäin tyytyväinen palvelusetelimalliin päivähoidossa, jossa yksityiset toimijat vastaavat sekä tiloista että palveluista. Tämä malli istuu hyvin Sipooseen, missä halutaan helpottaa ihmisten arjen elämää.
Päivähoitoon erikoistuneet yksityiset toimijat pystyvät tarjoamaan perheille enemmän vaihtoehtoja kuin kunta. Perheet eivät ole myöskään riippuaisia kuntarajoista. Mahdollisesti pystymme helpottamaan perheiden arkea mahdollistamalla heille päivässä 15 minuutista jopa tuntiin ylimääräistä aikaa.
Palvelusetelipäiväkoti Sipooseen
Lapset pääsivät seikkailemaan uusiin tiloihin, kun Sipoon ensimmäinen palvelusetelipäiväkoti otettiin käyttöön elokuussa 2016.
— Tärkeintä on, että lapset ja heidän vanhempansa ovat kokeneet tämän talmalaisten omaksi päiväkodiksi , Sipoon varhaiskasvatuspäällikkö Mervi Keski-Oja toteaa.

Uutta päiväkotia tarvittiin Sipoossa kipeästi, koska entinen päiväkoti oli jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien takia. Uuden päiväkodin rakennuttamisesta, vuokraamisesta ja omistamisesta vastasi Hoivatilat ja palveluiden tuotannosta Norlandia Päiväkodit (ent.Tenava Päiväkodit).
Uusi palvelusetelipäiväkoti täydentää Sipoon omaa palvelutarjontaa. Päiväkoti valmistui ripeällä aikataululla: aikaa kului vain seitsemän kuukautta ensimmäisestä suunnittelukokouksesta avainten luovuttamiseen asiakkaalle.
Palvelusetelistä hyötyvät kaikki
Grannas näkee palvelusetelin hyötynä sen, että kunnan joutuessa miettimään yksityisen päivähoidon laatukriteerit, niin samalla sen täytyy miettiä myös omansa. Palveluseteli terävöittää näin ollen myös kunnan omaa sisäistä toimintaa.
Palveluseteli on tuonut moniin kaupunkeihin ja kuntiin uusia palveluntuottajia, työpaikkoja ja kustannussäästöjä.
— Kunnille yhteistyö kanssamme mahdollistaa uusien päiväkotien käyttöönoton nopeasti ja vaivattomasti – ja mikä parasta, ilman kunnan omia kiinteistöinvestointeja. Tyypillisesti palveluumme kuuluu, että tuomme mukanamme myös palvelun tarjoajan kumppaniverkostostamme, Hoivatilojen kiinteistöjohtaja Juhana Saarni sanoo.
Mietitäänkö kunnassasi palvelusetelin käyttöönottoa?
Jos, niin tutustu palvelusetelin käyttöönotto varhaiskasvatuksessa -oppaaseen
Kuvat: Tapani Pelttari ja Johanna Marin