Blogi | 2.3.2020

Paras työpaikka nuorelle

Viime viikonloppuna NHL:ssa tapahtui kummia: tärkeässä ottelussa jouduttiin Carolinan maalille loukkaantumisten takia kutsumaan amatöörimaalivahti, jäähallin huoltomies ja jääkoneen kuljettaja David Ayres. Tilanne oli absurdi ja alku hankalaa: 42-vuotias kiekkoharrastaja päästi kaksi ensimmäistä laukausta taakseen, mutta loppusuoritus nosti pelin otsikoihin ja somen pyörteisiin.

Erätauolla joukkuekaverit olivat rohkaisseet Davidia: ”Älä ota paineita, pidä vain hauskaa!” Vapauttavat sanat ja tsemppaus auttoivat. Viimeisessä erässä maalivahti ei päästänyt yhtään maalia, ja Carolina voitti ottelun. Amatöörimaalivahdista tuli kerralla sankari. Hän kiitteli joukkuetovereitaan: ”He vapauttivat minut yrittämään parhaani ja nauttimaan hetkestä.”

Mitä voimme ottaa tositarinasta opiksemme? Työelämässä tarvitaan rohkaisua. Nauti hetkestä. Älä pelkää epäonnistumista. Toimi rohkeasti.

Tulokset voivat yllättää. Aihe on erityisen ajankohtainen nyt, kun nuoret pohtivat kesätyömahdollisuuksia ja moni hakee sitä todella tärkeää – ihan ensimmäistä – työpaikkaa.

Nuori hakee sellaista työpaikkaa, joka vastaa hänen mielikuvaansa hyvästä työpaikasta. Toki vaakakupissa painaa myös oman rahan tienaaminen ja työkokemuksen hankkiminen. Tämä on oiva mahdollisuus meille työnantajille ja yrityksille! Palkataan muutama toimelias nuori kesätöihin. Se on aitoa vastuullisuus- ja tulevaisuustyötä.

Meiltä työnantajilta odotetaan nykyaikaista johtamista.

Arvostava johtaminen on korvannut autoritäärisen johtamisen, ja työelämä on aitoa joukkuepeliä myös kaukalon ulkopuolella.

Oman työpaikkani kanssa osallistuimme Great Place to Work (Suomen Parhaat Työpaikat) -tutkimukseen, ja se oli tiimiä entisestään yhdistävä kokemus.

Tutkimuksen järjestävä GPTW-instituutti on selvittänyt parhaiden työpaikkojen ominaisuuksia. Työntekijöiden kokemus hyvästä työpaikasta syntyy, kun he voivat luottaa johtoon sekä ovat ylpeitä siitä, mitä tekevät ja nauttivat työkavereidensa kanssa työskentelystä. Nämä ovat kaikki hyvin inhimillisiä asioita. Tutkimus osoittaa myös, että yritykset, jotka sijoittuvat hyvin Suomen Parhaat Työpaikat -listauksessa, kasvavat keskimääräistä nopeammin ja tuloksellisemmin. Työn imu ja innostus näkyvät siis hyvinä tuloksina.

Olen seurannut läheltä, miten maatilayritykseen, joka palkkaa kesäisin kymmeniä nuoria, on vaikea löytää sitoutuvia suomalaisnuoria. Ulkomailta väkeä olisi tulossa jonossa. Samaisella maatilalla sain itse tehdä töitä jo pikkupoikana. Vastuuta sain niin paljon kuin kykenin kantamaan. Siinä ympäristössä kasvoi kesän aikana henkisesti kymmeniä senttejä. 18-vuotiaana sain mahdollisuuden perustaa perunavarastoon oman farkkukauppani. Olinhan minä innoissani!

Viestini sinulle nuori lukija: Jokainen työtehtävä on tärkeä ja arvokas. Omaa vaatimustasoa ei kannata nostaa niin ylös, että työnhaussa jää luu käteen. Ota tarjottu työ vastaan ja tee ilolla tehtäväsi.

Edellinen Seuraava