Blogi | 21.6.2021

Rohkeutta peliin kunnissa ja työpaikoilla

Suomi aloitti jalkapallon EM-kisat mieliinpainuvasti voittamalla Tanskan, joka oli selkeä ennakkosuosikki tähtipelaajineen. Dramaattinen peli Tanskan ykköspelaajan sairauskohtauksineen osoitti, että tiukassa paikassa olemme yhtä joukkuetta.

Maanantain Kalevassa haastateltiin entistä maajoukkuepelaajaa, nykyistä Palloliiton urheilutoimenjohtajaa Hannu Tihistä. Hän analysoi: ”Tämä Suomen joukkue on suomalaisen näköinen. Riven (päävalmentaja Markku Kanerva) arvot perustuvat tiimityöhön ja yhdessä tekemiseen. Roolit ovat selvät ja jokainen tietää, mitä pitää tehdä.”

Tihinen vertasi nykyistä maajoukkuetta oman aikansa huippuyksilöiden joukkueeseen, joka ei selvinnyt karsinnasta 2008 EM-turnaukseen. ”Ero tällä joukkueella ja meidän joukkueellamme on se, että tämä pystyy voittamaan. Se on jollain tavalla yhtenäisempi ja Riven antama rohkeus pelata on luonut psykologisesti turvallisen ilmapiirin, jossa suorituksia tuetaan laaja-alaisesti. Silloin tulee onnistumisia.”

Mitä voimme tästä oppia? Hyvä työpaikka ja työyhteisö on psykologisesti turvallinen, ja tiimi on enemmän kuin yksilöiden summa. Yhdessä tekeminen ja kaverin tukeminen ovat työyhteisön dna:ssa. Hyvän yrityskulttuurin rakentaminen on jatkuvaa oppimista ja valmentamista. Näin joukkue kasvaa vuosien saatossa yhä yhtenäisemmäksi ja tuloksekkaammaksi.

Uudet kuntapäättäjät valittiin juuri. Onnittelen ja nostan hattua kaikille persoonansa ja osaamisensa peliin pistäneille. Yksi tärkeimpiä kysymyksiä uusille päättäjille on; miten muodostetaan huuhkajien kulttuuri – kuinka ylläpidetään ja edistetään rohkean pelaamisen ilmapiiriä?

Oulun kaupunkia on vaalienkin alla kritisoitu, ettei se osoita toimissaan riittävästi yritysmyönteisyyttä. On tärkeää kehittää toimintaa, mutta voimme antaa tunnustusta onnistumisistakin. Nähtävissä on myönteisiä asioita, kuten voitto Euroopan kulttuuripääkaupunkikisassa ja vuoden 2025 Asuntomessut. Nämä säteilevät paljon mahdollisuuksia myös yrityksille.

Työssäni olen nähnyt Oulun näyttävän muille kaupungeille esimerkkiä kiinteistöhankinnoissa viime vuosina. Paloasema-, päiväkoti- ja koulutiloja on hankittu vuokramallilla. Näin kaupunki hyödyntää yritysten osaamista ja tehokkuutta ja samalla säästää kiinteistöinvestoinneissa, laadun kärsimättä. Valmistuneet vuokrakohteet osoittavat käyttäjienkin olevan erittäin tyytyväisiä. Muut isot ja keskisuuret kaupungit seuraavat Oulun esimerkkiä.

Kannustan valittuja päättäjiä pelaamaan rohkeasti. Luokaa kuntaanne psykologisesti turvallinen ilmapiiri, jossa saa ehdottaa hullujakin juttuja. Silloin tulee maaleja.

Edellinen Seuraava