ROTIA rakentamisen laatuun – digitalisaatiosta apua?
Rakennetun ympäristön tila ROTI 2017 -raportti julkaistiin viime viikolla. Julkaisu on kahden vuoden välein päivitettävä laaja asiantuntija-arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Raportti tiivistää rakennetun ympäristön merkityksen: 99 % ihmisten ajankäytöstä tapahtuu rakennetussa ympäristössä ja 80 % Suomen kansallisvarallisuudesta on kiinni siinä. Missä kunnossa kansallisvarallisuutemme on?
Rakentamisen laatu keskusteluttaa
Raportissa todetaan, että rakennetun omaisuuden tila on Suomessa valtaosin tyydyttävä. Rakennuskantamme korjausvelka on kuitenkin hurja – arviolta 30-50 miljardia euroa. Samaan aikaan on syntymässä nopeasti nk. muutosvelkaa, kun rakenteet ja järjestelmät tulisi saada uudistettua nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi. Raportti peräänkuuluttaa jatkuvan kunnossapidon kulttuuria. Tätä vastuullista elinkaariajattelua odotan myös hoivasektorin kiinteistötoimijoilta. Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta ja kestävistä valinnoista jo rakentamisen aikana. Digitalisaatio tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia vaikkapa energiatehokkuuden ja kiinteistöjen etähallinnan saralla.
Viime aikoina keskustelun ytimessä on ollut rakentamisen laatuongelmat. Raportissa todetaan, että kuntien kiinteistökannasta suuri osa on 1960- ja 1970-luvuilta. Koulu- ja päiväkotikiinteistöissä 12-18 % kerrosalasta on kosteus- tai homevaurioisia ja vaativat kiireellistä korjausta. Hoitolaitoksissa luvut ovat vielä korkeammat eli 20-26 %. Eri tutkimusten mukaan jopa 25-60 prosentissa kouluja on jonkintasoisia kosteus- tai homevaurioita. Näissä tiloissa me vietämme aikaamme. Kyse ei ole pienestä asiasta!
Ylimielisyydellä rakentamisen laatu ei ratkea
Rakentamisen laatu on herkkä ja arka aihe. Aktiivisia toimia tarvitaan meiltä kaikilta alan toimijoilta. Hoivatilojen toiminnassa olemme pyrkineet huomioimaan ja ennaltaehkäisemään näitä asioita mm. rakenneratkaisuilla. Rakennutamme kiinteistömme osaavilla kumppaneilla ja meillä on vahva osaajien verkosto ympärillämme.
Suosimme kumppaneidemme kanssa rakentamisessa kuivissa tehdasympäristöissä valmistettuja puuelementtejä, lattialaattaan laitetaan kosteutta seuraavia mittausantureita ja digihankkeessamme pilotoimme erilaisia sisäilman seurantamalleja. Keskeistä on, että tilojen olosuhteita esim. ilmanvaihto on säädetty oikein ja sen toimintaa seurataan säännöllisesti. Tässäkin digitalisaatio ja etävalvontamahdollisuudet auttavat. Uutuutena ovat myös hirsipäiväkotiratkaisut, jotka kuuluvat tuotevalikoimaamme.
Kiinnostuitko rakentamisen laadusta. Kysy lisää meiltä!