Uutiset | 31.10.2017

Terve päiväkoti -konseptia pilotoidaan Jyväskylässä

– Pilotoimme sisäilmaratkaisua päiväkodissa, joka valmistuu vuodenvaihteessa Jyväskylään. Haluamme kertoa tilojen käyttäjille – lapsille, työntekijöille ja perheille, minkälaiset olosuhteet päiväkodissa on.

 Hyvän sisäilman perusta luodaan jo suunnittelupöydällä. Tästä on myös alkanut Jyväskylään valmistuvan uuden päiväkodin suunnittelu. Sitä tulee käyttämään lähes sata lasta. Päiväkodissa testataan jo rakennusvaiheessa anturointiteknologiaa, joka mahdollistaa tiedon keräämisen helposti olosuhteista.
– Laitamme anturoita rakennusvaiheessa sellaisiin kohtiin työmaalla, jotta saamme tietoa, mitkä ovat optimaaliset olosuhteet rakentamiselle. Mittaamme ainakin ilman kosteutta ja lämpötilaa, Hoivatilojen kiinteistöjohtaja Juhana Saarni kertoo

Samanaikaisesti työmaan ollessa käynnissä tehdään valmistuvaan kiinteistöön anturointisuunnitelma, joka viedään konkreettisesti huonetasolle.
– Kiinteistön valmistuttua haluamme kerätä tietoa kiinteistön olosuhteista kuten hiilidioksidipitoisuudesta, lämpötilasta ja ilman kosteudesta. Näin me saamme jatkuvasti tietoa päiväkotikiinteistön olosuhteista. Tavoitteenamme on luoda Hoivatilojen Terve Päiväkoti -konsepti, jonka avulla haluamme viestiä kiinteistön olosuhteista avoimesti tilojen käyttäjille, Saarni sanoo.

Teemme kiinteistöjen olosuhteista seurattavia

Kiinteistön olosuhteista ei vain kerätä tietoa, vaan kerätty tieto halutaan viestiä kiinteistön käyttäjille.
– Suunnitelmissa on, että teemme helppolukuisia infotauluja käyttäjille – lapsille, perheille ja työntekijöille, jotta he voivat seurata, minkälaisissa olosuhteissa he työskentelevät päivittäin. Jos huomaamme häiriöitä, niin meidän on myös helppo puuttua ongelmakohtiin.

Saarni jatkaa vielä, että kiinteistön energiakulutuksen osalta suunnitelmissa on luoda sellaiset optimaaliset olosuhteet, jotka näkyvät myös käyttäjille energialaskuissa.
– Lämmitysjärjestelmiä on mahdollista kehittää sellaiseksi, että ne ”haistelevat” sekä ulko- että sisäilmaa. ”Haistelun” pohjalta ne säätävät lämmön sisätiloissa automaattisesti tilanteeseen sopivaksi. Näin kiinteistöihin saadaan hyvät olosuhteet tehdä töitä.

Edellinen Seuraava