Artikkelit | 11.7.2019

Tilat nopeasti muuttuviin tarpeisiin – Hoivatilojen tilaelementtipäiväkoti ja -koulu

Riku Patokoski, Hoivatilat Oyj, varatoimitusjohtaja, aluejohtaja Etelä-Suomi, arkkitehti SAFA

Kesällä 2018 Hoivatilat lanseerasi uuden tavan ratkaista asiakkaidensa tilatarpeet. Siirtokelpoinen, muunneltava ja laajennettava tilaelementtipäiväkoti tai -koulu on nopea ja laadukas ratkaisu varhaiskasvatuksen ja opetuksen muuttuvaan palvelutarpeeseen.

Uuden konseptin ehdoton etu on sen nopeus: koko rakennushankkeen toteutusaika on noin 4 kuukautta maa- ja pihatöineen. Se toimii siis ratkaisuna hyvinkin äkillisessä tilatarpeessa. Vaikka rakennus nouseekin ennätysvauhdissa, laadusta ei tingitä, eikä kiinteistö näytä väliaikaisratkaisulta.

– Päiväkotien osalta olemme kiteyttäneet pitkän kokemuksemme päiväkotikiinteistöistä tähän uuteen ja kiinnostavaan tuotteeseemme. Kiinnitimme erityistä huomiota arkkitehtisuunnitteluun, jotta lopputulos on mahdollisimman vähän ”parakkimainen”, kertoo konseptin suunnittelusta Hoivatiloilla vastannut varatoimitusjohtaja Riku Patokoski.

Usein lisätilan tarpeeseen vaikuttaa myös vanhan kiinteistön heikko kunto tai sisäilmaongelma. Siksi tilaelementit rakennetaan kuivissa sisätiloissa, hallituissa olosuhteissa. Kun moduuleja rakennetaan kuivassa ja lämpimässä hallissa, voivat maatyöt ja perustuksien rakentaminen edetä samaan aikaan tontilla omaa aikatauluaan.

Muunneltava ja siirtokelpoinen

Tilaelementtirakennus toimii ratkaisuna sekä julkiselle että yksityiselle sektorille. Konsepti on suunniteltu toimimaan niin tilapäisenä kuin pysyvänä ratkaisuna, valaisee Riku Patokoski.

Moduulirakentaminen antaa vapauden muunnella elementtejä myöhemmin, jos tilan tarve kasvaa tai muuten muuttuu. Joustavien tilojen lisäksi tilaelementtiratkaisun valtti on sen siirtokelpoisuus, joka mahdollistaa reagoinnin palveluverkon tai liiketoiminnan nopeisiin muutoksiin.

– Kun ratkaisuksi valitaan tilaelementtipäiväkoti, tarjoaa Hoivatilat asiakkaalle kymmenen vuoden tai jopa lyhyempiä vuokrasopimuksia. Asiakkaalla on mahdollisuus myös lunastaa päiväkoti itselleen sopimuskauden jälkeen. Hinnoittelusta sovitaan tapauskohtaisesti, Riku Patokoski tarkentaa.

Ensimmäinen tilaelementtipäiväkoti Raaheen

Hoivatilojen ensimmäinen tilaelementtipäiväkoti valmistui Raaheen joulukuussa 2018,  ja kaksi Raahen kaupungin päiväkotiryhmää pääsi käyttämään ekologisia, puurakenteisia tiloja.

Saman katon alla Lybeckerinpuiston päiväkodissa aloittaa vielä vuoden 2019 aikana neliryhmäinen, noin 80-paikkainen yksityinen Touhula-päiväkoti. Päiväkodin pihamaalla on tavalliseen tapaan leikkiin kutsuvat pihavarusteet.

Hoivatilojen ensimmäinen tilaelementtikoulu toteutetaan Mikkelin Anttolaan. Koulu on noin 150 oppilaan yhtenäiskoulu, ja se valmistuu vuoden 2019 lopussa.

Näin Hoivatilojen tilaelementtipäiväkoti toteutetaan – katso video!

 

 

Ryhmätilat ovat avarat ja valoisat sekä helposti muunneltavissa.
Tilassa yhdistyy liikunta ja lepo. Erilaiset lapsia innostavat ja liikuttavat välineet sekä seinästä avautuvat kaappisängyt tekevät tilankäytöstä tehokasta.


Suojaisa sisäpiha leikkivälineineen innostaa ulkoilemaan säällä kuin säällä.


Havainnekuva talvella 2020 valmistuvasta Mikkelin tilaelementtikoulusta.

Edellinen Seuraava