Töissä kasvuyrityksessä
Mietitkö urapolkusi seuraavaa askelta? Oletko kenties hakeutumassa töihin kasvuyritykseen? Itselläni kokemusta on jo yli 1,5 vuoden verran. Kerron blogissani muutaman vinkin, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, jos seuraava työpaikkasi on pienessä kasvuyrityksessä.
Itse oivalsin paljon uusia asioita työstäni sparrauskeskustelussani. Meillä kehityskeskustelut korvattiin osittain sparrauskeskusteluina, joissa pyritään avoimeen ja leppoisaan jutusteluhetkeen. Näissä keskusteluissa pääpaino ei ole lomakkeiden täyttämisessä, vaan siinä, että kannustetaan ja ohjataan jokaista yrityksen työntekijää kehittymään jatkuvasti ja säilyttämään motivaationsa. Huomasin, että moni asia työssäni on hyvin: töitä ja haasteita riittää, kun on valmis tekemään, oppimaan ja haluaa kehittyä. Työ on palkitsevaa, kun oman tekemisen jälki näkyy joka päivä arjessa. Toimintakulttuuri on ketterä. Sanoista tekoihin siirrytään nopeasti ja keskusteluyhteys on aina auki. Päätöksiinkin pääsee halutessaan vaikuttamaan.
Oma asenne ratkaisee kasvuyrityksessä
Pienessä, nopeasti kasvavassa yrityksessä ei välttämättä ole ns. täysin valmiita työnkuvia. Ne muotoutuvat vasta töitä tehdessä. Ne muuttuvat ajan ja tekijän mukaan. Tiukkoja raameja omalle tekemiselle ei ole, vaan on tärkeää olla joustava ja innokas kokeilemaan uusia ja erilaisia toimintatapoja sekä haastamaan vanhoja. Monet työtehtävät ovat sellaisia, mitä kukaan muukaan firman sisällä ei välttämättä ole aiemmin tehnyt. Prosessit ovat siis erilaiset kuin isoissa yrityksissä, mutta jokaisen työntekijän työpanos on merkittävä.
Hyvä fiilis tekemiseen
Hyvä fiilis töissä syntyy monen eri asian yhteisvaikutuksesta, kuten esimerkiksi fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi, ajankäytön hallinta, itsensä kehittäminen, priorisointi jne. Lista on pitkä. Näiden asioiden eteen pitää tietenkin tehdä töitä oli kyse sitten millaisesta yrityksestä tahansa.
Hoivatiloilla kannustetaan esimerkiksi liikkumaan sporttihaasteen avulla, ja siitä jopa maksetaan työntekijöille. Sen lisäksi, että liikkuminen vaikuttaa jaksamiseen, olemme saaneet siitä paljon keskustelua ja leikkimielistä kisailua aikaiseksi.
Itsetutkistelusta kehittäjäksi
Itseään kannattaa kehittää jatkuvasti esimerkiksi pienten itselle uusien asioiden opettelulla, joka voisi olla esimerkiksi jokin Excelin kikka, jonka avulla voi säästää paljon aikaa arjen tekemisessä. Järjestettyjen koulutuksien lisäksi monenlaista osaamista löytyy varmasti myös oman yrityksen sisältä. Itselle jokin asia saattaa tuntua yksinkertaiselta, helpolta ja itsestään selvältä, mutta jollekin muulle sen oppimisesta voisi olla valtava hyöty.
Kasvuyrityksessä työtahti on tiivistä, ja hyvä näin. Omaa jaksamista pitää silti arvioida välillä kriittisestikin ja apua tai lisäkäsiä pitää oppia pyytämään. Keskittyminen oikeisiin asioihin, asiakkaisiin ja työkavereihin auttaa pitämään langat käsissä kaiken kiireen keskellä.