Blogi | 26.10.2017 | Aleksi Haapakoski

Controllerin unelmatyö: Numerot elämään

Tänä vuonna lokakuu toi tullessaan unelmatyön Hoivatiloilla. Kahden viikon työrupeaman jälkeen on aika tehdä ensimmäinen − joskin tällä kertaa hyvin varhainen – välitilinpäätös. Jo ensimmäisestä työpäivästäni lähtien olen aistinut ympärilläni aitoa paloa ja tekemisen meininkiä. On helppoa tehdä johtopäätös, että tässä porukassa kytee into toimia yhteiseksi hyväksi – luoden arvoa asiakkaille, omistajille ja yhteiskunnalle.

Yhtiönä Hoivatilat elää kovan kasvun aikaa. Puolivuotiskatsauksessa julkistimme, että 30.6.2017, meillä oli rakenteilla tai rakennuslupavaiheessa 44 kiinteistöhanketta. Hankinta-arvoksi muutettuna puhutaan 92 miljoonan euron kokonaisuudesta. Taseen kasvaessa on jossain vaiheessa aina kasvettava joukkueenakin. Ilokseni minusta tuli sen 14. jäsen.

Controllerin työnimike on vakiinnuttanut paikkansa kaupallisen alan jargonissa eikä sille ole suomenkielistä vastinetta. Voitaneen kuitenkin yleistää sen verran, että yrityksen hierarkiassa controller toimii jossakin kirjanpitäjän ja talousjohtajan välissä. Oma tehtäväkenttäni rakentuu hanke- ja hankerahoitusseurannasta ja talousraporttien valmistelusta sekä lukuisista muista tehtävistä.

Työskentelen paljon datan parissa. Koska data on jalostamattomana harmaata massaa, on yksi työtehtävistäni muokata siitä merkityksellistä tietoa – saada numerot elämään. On hienoa huomata, kuinka hankkeen tarinan tontin hankkimisesta osaksi liikevaihtoa voi kertoa myös luvuin.

Mikä numeroissa vetää?

Mikä sitten aikanaan ajoi ensin yliopistoon opiskelemaan pääaineena laskentatoimea ja myöhemmin hakemaan tähän tehtävään. Olen aina ollut kiinnostunut numeroista ja aivopähkinöistä. Olen luonteeltani analyyttinen ja on virkistävää saada ongelmia ratkotuksi. Nyt jo hieman huvittuneena voin myös todeta, että pikkupoikana haaveilin työstä korkealla olevassa toimistohuoneessa paperipinkkoja selaillen. Vaikka paperipinkat ovat nykyään pitkälti sähköisessä muodossa, niin 5. kerroksen ikkunasta maailmaa katsoessani voin todeta pikkupoikana asetetun tavoitteen saavutetun.

Numeroiden tutkiskelun lisäksi tässä työssä kiehtovaa on se, että pääsee seuraamaan liiketoimintaa hyvinkin läheltä, mikä on hallinnoltaan pienen organisaation etu. Se oli myös yksi syy, jonka vuoksi päätin hakea juuri Hoivatiloille töihin. Oman sykäyksensä toi myös se, että kyse on listatusta yhtiöstä, mikä laskentaekonomin näkökulmasta tuo työhön lisähaastetta ja monipuolisuutta.

Koen mielenkiintoiseksi työskentelyn verrattain nuoressa yhtiössä, joka ratkoo yhteiskunnalle ajankohtaisia ja kriittisiäkin haasteita hoivan tilojen tuottajana, omistajana ja vuokraajana.

Edellinen Seuraava