Blogi | 4.1.2018

Uudenvuodenlupaus: asenne kuntoon!  

Pysähdyin joululomalla pohtimaan asennetta ja sen merkitystä luettuani artikkelin, jossa asenteen väitettiin olevan tärkeämpi kuin älykkyyden. Onko näin? Ja mihin väite perustuu?

Perehdyttyäni asiaan huomasin heti, että kyseessä ei ollut väite, vaan tunnetun psykologian professori Carol Dweckin kymmenien vuosien tutkimustulosten yhteenveto asenteesta ja mielentilasta. Dweckin mukaan ihmisten asenteet voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäistä kutsutaan muuttumattomaksi asenteeksi tai ajattelutavaksi ((fixed mindset) ja toista taas kasvun ajattelutavaksi (growth mindset). Käytännössä näiden ajattelutapojen ero ei ole näin jyrkkä, vaan ihmiset sijoittuvat ääripäiden välille.

Dweckin tutkimusten perusteella voidaan todeta, että asenne ennustaa paremmin menestymistä kuin älykkyys. Ihmiset, jotka ajattelevat kasvun ajattelutavan mukaisesti, menestyvät paremmin ja selviävät myös vaikeuksista paremmin. Heille epäonnistuminen on osa kehittymistä ja oppimista. Muuttumattomassa ajattelutavassa ajatellaan taas, että olen mikä olen eikä minun kannata yrittää enempää. Muuttumattomaan ajattelutapaan kallistuvat ihmiset välttävät haasteita, sillä heille epäonnistuminen on vain osoitus heidän kyvyttömyydestään jossain asiassa.

Dweckin mukaan ihmisten on hyvä tulla tietoiseksi kummastakin ajattelutavasta. Vielä tärkeämpää työelämässä on tutkia omaa ajattelutapaansa ja tunnistaa, mikä kutsuu paikalle muuttumattoman asenteen:

Miksi reagoin näin?
Miltä itsestä tuntui? Entä kollegastasi ja tiimistäsi?
Mitä siitä seurasi?

Asenne on tapa, jota voi kehittää. Ennen kuin voi kehittyä, täytyy se tunnistaa. Aloittaminen kannattaa aloittaa omasta itsensä. Vaikutukset varmasti näkyvät ja tuntuvat työympäristössäsi – ja myös itsessäsi.

Samalla tavoin, kun vedät viikottain lihaskuntotreenejä, voit aloittaa oman asenteesi tutkimustreenit. Löysin tähänkin joululomalla hyvän kymmenen kohdan harjoituslistan. Tässäkin ohjelmassa toistot tuovat tulosta. Varaa esimerkiksi viikon alkuun ja loppuun pysähdyspaikka oman ajattelutapasi ja asenteesi tutkimiseen.

Aloita tästä: TOP10 hyödyllistä asennevalintaa työhön 

Toivon sinulle menestyksellistä asennetta uuteen vuoteen 2018!

Edellinen Seuraava