Artikkelit | 28.3.2017

Vantaa edelläkävijä palvelusetelin käytössä pääkaupunkiseudulla

Halusimme lisätä Vantaalla yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrää. Olimme jäljessä, kun vertasimme toimintaamme ns. kuusikkokuntiin, joita ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu. Vantaalla toimivaksi keinoksi valikoitui palveluseteli, jonka otimme käyttöön vuonna 2014. Palveluseteli oli tullut jo aikaisemmin käyttöön Turussa 2010, Oulussa 2011 ja Tampereella 2013, varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen Vantaalta kertoo.

Palveluseteli mahdollistaa perheille valinnanvapauden ja se on kaikille perheille mahdollinen tulotasosta riippumatta.

Se on turvallinen valinta perheelle, koska palvelusetelissä kaupunki määrittelee hintakaton. Perheen ei tarvitse pelätä asiakasmaksujen karkaamista käsistä. Vantaalla kaupunki valvoo palvelusetelipäiväkoteja.  Meillä on käytössä palvelusetelin sääntökirja, jossa on määritelty yhteiset pelisäännöt palvelutuotannolle, Askola-Vehviläinen painottaa.

Askola-Vehviläisen muistuttaa vielä, että ostopalveluita käytettäessä lapsen päivähoitopaikka saattaa muuttua yllättäen kilpailutuksen vuoksi. Tätä ei tapahdu palveluseteliä käytettäessä.

Päiväkoti sisätilat Vantaa

Tuhat lasta jo palvelusetelin piirissä

Vantaalla on käytössä ns. investoripäiväkotiratkaisu, joissa tilat ja palvelun tuottaa yksityinen toimija. Vantaalla on tällä hetkellä 23 palvelusetelipäiväkotia, joissa marraskuun lopussa oli yhteensä 937 lasta.

Hoivatilat toimii investorina Vantaalla eli se rakennuttaa ja omistaa kiinteistöt. Tähän mennessä se on jo rakennuttanut viisi päiväkotia Vantaalle.
—Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin Hoivatilojen kanssa. Heidän rakennuttamisprosessinsa on erittäin nopea, yhteistyö viranomaisten kanssa sujuu hyvin ja aikataulut pitävät, Askola-Vehviläinen kertoo.

Askola-Vehviläinen kiittää Hoivatiloja aktiivisesta toiminnasta Vantaalla.
—Arvostamme sitä, että Hoivatilat esittelee meille aktiivisesti eri palveluntuottajia, koska me haluamme tarjota perheille eri vaihtoehtoja, mm. liikunnan ja tiedepäiväkotien alueelta. Kaupungille eri päiväkotivaihtoehdot ovat erittäin tärkeä vetovoimatekijä.

Mietitäänkö kunnassasi palvelusetelin käyttöönottoa?

Jos, niin tutustu palvelusetelin käyttöönotto varhaiskasvatuksessa -oppaaseen


Kuva: Sami Tirkkonen

Edellinen Seuraava