Blogi | 7.12.2021

Vastuullisesti hyvää viivan alle

Törmäämme vielä ajoittain väitteeseen, että yritystoiminnan ainoa tehtävä on tuottaa osakkeenomistajilleen voittoa. Olen jyrkästi eri mieltä. Ajatus on osakeyhtiölain mustavalkoista tulkintaa.

Vastuullinen yritys ja yrittäjä rakentavat toiminta-ajatuksen huomattavasti laajemmalle merkitykselle kuin pelkästään euron kiilto silmissä. Kestävä liiketoiminta tuottaa runsaasti lisäarvoa ja hyvää ympärilleen.

Kyllä yrityksen pitää tehdä voittoa. On vastuutonta pyörittää yritystä kovin pitkään tappiolla, sillä ennen pitkää edessä on konkurssi, mikä aiheuttaa ongelmia omistajille, työntekijöille, yhteistyökumppaneille ja yhteiskunnalle.

Edesmennyt pitkän linjan yrittäjä Kirsti Paakkanen on kuvannut ajatteluaan seuraavasti: ”Minulla on bisnesfilosofia, joka toimii. Kun ei ensimmäisenä ajattele rahaa, vaan sitä, että työ onnistuu ja siinä on sydän mukana, rahaa alkaa virrata ovista ja ikkunoista.” Hyvin kiteytetty kokeneelta yrittäjältä. Tosin jokainen yritystoiminnassa mukana ollut tietää, että harvemmin se noin helposti menee. Yleensä matkassa on monta mutkaa ja kuolemanlaaksoakin ennen kuin rahaa alkaa virrata – jos alkaa.

Tunnetun hissi- ja liukuporrasyhtiö KONE Oyj:n missio on selkeä: Teemme kaupungeista parempia paikkoja elää. Hoivatilojen missio on kuvattu jo vuosikymmenen ajan näin: luomme parempaa yhteiskuntaa ja palveluympäristöä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tausta-ajatuksena on, että liiketoiminnalla on syvällisempi tarkoitus, joka aidosti parantaa yhteiskunnan palveluja ja ihmisten elämää.

Pinnalla olevassa vastuullisuuskeskustelussa puhutaan usein kolmesta ulottuvuudesta: ympäristövastuu (E), yhteiskuntavastuu (S) sekä hyvä ja vastuullinen hallintotapa (G). Ammattimaiset ja uskottavat yritykset huomioivat nämä kaikki.

Vastuullinen yritys pyrkii siis tekemään hyvää ympäristölle ja yhteiskunnalle, mutta tuottamaan samaan aikaan myös asiallista tulosta liiketoiminnalla. Yhteiskuntavastuu toteutuu, kun yritykset toteuttavat investointeja, työllistävät sekä maksavat verot, palkat ja muut sille kuuluvat maksut. Tuloksentekokyky on kestävän kasvun edellytys.

Tämän kolumnini ydinviestin voi tiivistää Henry Fordin vastuulliseen ajatukseen viime vuosisadalta: A business that makes nothing but money is a poor business –Liiketoiminta, joka tuottaa pelkästään rahaa, on surkeaa liiketoimintaa.

Edellinen Seuraava