Blogi | 26.9.2018

Vuokrakoulu on aito mahdollisuus kunnille

Olen vajaan kymmenen vuoden ajan tehnyt aktiivisesti kiinteistöyhteistyötä Suomen kuntien kanssa. Olen läheltä nähnyt hankinta- ja omistamismallien kehittymisen. Juuri nyt olemme yhden merkittävän murroksen äärellä.

Koko kuluneen vuosikymmenen on ollut käynnissä prosessi, jossa hoivan ja päivähoidon palveluita on siirtynyt yksityisen sektorin hoidettavaksi – yleensä palveluseteleillä tai ostopalvelusopimuksilla. Tällä toimintatavalla kunta on hallinnut kustannuksia, hillinnyt velkaantumista ja monipuolistanut palveluita. Ja etenkin kasvukunnille kumppanuus yksityisten kanssa on ollut tae pitää palveluverkko hyvässä kunnossa väestön kasvaessa. Hoivatilat palveluyhtiönä on huolehtinut kiinteistöjen toteutuksesta ja omistamisesta. Homma on toiminut ja kaikki ovat voittaneet.

Erityisesti viimeisen vuoden aikana kunnat ovat aktivoituneet elinkaari-, leasing- ja vuokraratkaisujen käytössä kiinteistöhankinnoissa. Yhä useammin koulu, päiväkoti tai hoivakoti vuokrataan yksityiseltä toimijalta. Siilinjärven vireä kunta Kuopion naapurissa on edustanut tässä edistyksellisyyttä. Jo vuonna 2012 toteutimme päiväkotikiinteistön, johon kunta tuli vuokralle ja palveluntuottajaksi. Parhaillaan rakennetaan vanhusten palvelukeskusta elinkaarimallilla ja koulua vuokramallilla. Oulun kaupunginhallitus päätti tällä viikolla kahden päiväkodin kilpailutuksesta vuokramallilla. Jokin aika sitten sama kilpailutus toteutettiin Rovaniemellä. Monet muutkin kunnat ovat käynnistäneet vuokrausprosessin. ”Mannerlaatat” liikkuvat.

Lainaraha ja oma tase ei ole enää ainoa kiinteistöjen toteutusvaihtoehto kunnissa. Yhteistyö yritysten kanssa nähdään nyt aitona mahdollisuutena. Yritysten intressi on todella olla luotettava ja sitoutunut kumppani.

Haluamme rakentaa luottamusta ja kestävää kumppanuutta, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa! Riski kiinteistöjen kunnosta ja toimivuudesta on sen omistajalla. Kumppanuusmallissa vuotuinen kiinteistökustannus on täsmälleen etukäteen tiedossa ja hintalappu riskin siirtämisestä on maltillinen. Vuokravaihtoehto kannattaa ottaa vakavasti kunnissa.

Edellinen Seuraava