Yhä useampi hoivatila lämpiää maalämmöllä

Asiakkaamme haluavat meidän selvittävän aktiivisesti uusia ekologisia ratkaisuja. Erityisesti nyt kiinnostavat maalämpö ja led-valaistus, rakennuttajapäällikkö Ari Hyvärinen Hoivatiloista kertoo.
Hyvärisen mukaan ekologisuus hoivarakennuttamisessa tarkoittaa riskialttiiden ratkaisujen välttämistä. Tekniikkaa hyödynnetään siinä, missä se tuottaa selkeää lisäarvoa. Kohteissa käytetään tekniikkaa tarkoituksenmukaisesti ja toimivasti niin, että ne ovat käyttäjille mahdollisimman helppokäyttöisiä.
— Selvitämme aina uuden kohteen kohdalla yhteistyössä asiakkaan kanssa toimivat valaistus- ja lämmitysratkaisut.
Aurinkoenergiapilotti käynnissä
Hoivakodeissa sähkönkulutus on päiväkotia suurempi. Lämmitys vie osansa ja valojen on oltava myös päällä ympäri vuorokauden. Lämmityksessä suositaan maalämpöä ja valaistuksessa taas lediä.
Hoivapalveluita tuottavan Mehiläisen kohteissa seurataan aktiivisesti energiakäyttöä ja etsitään säästövaihtoehtoja. Useampi kohde lämpiää maalämmöllä.
Selvitämme aina aluksi tontin maaperän, onko tontilla mahdollista käyttää maalämpöä. Jos on mahdollista, käytämme sitä. Olemme myös kiinnostuneet muista ekologisista vaihtoehdoista, kuten pelletin, hakkeen tai muun vaihtoehtoisen lämmitysmuodon käytöstä, projektipäällikkö Janne Heikkilä Mehiläisestä kertoo.
Maalämpö sopii hyvin myös päiväkoteihin, jotka ovat kohtuullisen kokoisia rakennuksia.
Kiinnostuimme maalämmöstä, koska energiahinnat heittelehtivät hyvin paljon emmekä tiedä tulevaisuudesta riittävästi. Halusimme turvallisen, pitkäaikaisen lämmitysratkaisun, joka säästää luontoa tuleville sukupolville. Maalämpö on meille ykkösvaihtoehto, jos sen toteutus on vain mahdollista tontille, talousjohtaja Kai Seppälä Pilke Päiväkodeista kuvailee tilannetta.
Samoilla linjoilla on kiinteistöpäällikkö Pekka Lantto Touhula Varhaiskasvatuksesta. Touhula ja Hoivatilat tutkivat myös yhdessä aurinkoenergian käyttömahdollisuuksia.
Haluamme kokeilla, miten aurinkopaneelit soveltuvat päiväkoteihin. Käynnissä olevien pilottien kokemukset ovat käytettävissä vuoden kuluttua. Tuomme päiväkotiin myös lapsille oman käyttöliittymän, josta lapset voivat seurata helposti energian käyttöä ja tuotantoa.
Aurinkoenergian hyödyntäminen kiinnostaa myös hoivakodissa. Heikkilä uskoo asian konkretisoituvan lähitulevaisuudessa.
Led-valaistuksen hyödyt tunnetaan
Hyvärisen mukaan led-valaistus soveltuu hyvin päiväkoteihin ja erityisesti hoivakoteihin, joissa valoja tarvitaan läpi vuorokauden. Ne maksavat itsensä takaisin päiväkodissa viidessä vuodessa ja hoivakodissa jo vuodessa.
— Käytämme led-valoja sekä sisällä että ulkona. Hyvä ominaisuus on myös se, että ne eivät lämmitä huoneilmaa, Seppälä sanoo.
— Haluamme panostaa ekologiseen valaistukseen, koska valaistus on merkittävä osa energiakulutusta, Heikkilä korostaa.
