Aspa-koti Haikari

Vihdoin viihtyisät, nykyaikaiset kodit

Aspa Palvelut Oy tuottaa palveluja mielenterveyskuntoutujille, vammaisille ihmisille ja muille elämässään apua, tukea ja ohjausta tarvitseville ihmisille. Asumispalveluita tarjoavia Aspa-koteja on 40 paikkakunnalla ympäri Suomen, ja yksi niistä on Lohjan keskustassa lähes 20 vuotta toiminut Kuparikulma. Niin sen tilat kuin ryhmäkotimuotoinen toimintakin ovat jääneet vanhanaikaisiksi. Uuden, viihtyisän Aspa-kodin Lohjalle rakennuttaa Hoivatilat.

Aspa-koti Haikari

Asiakas Aspa Palvelut Oy

Tyyppi Kehitysvammaisten palveluasumisyksikkö

Sijainti Lohja

Hoitopaikkojen määrä 15

Valmistumisaika Heinäkuu 2021

Aspa-koti Kuparikulman johtajan Jarno Keskisen mukaan uudistusta on odotettu pitkään ja asumisen laatu tulee paranemaan huimasti kertaheitolla, kun uudet tilat saadaan käyttöön. Juuri Aspan palveluita ja asukkaita varten suunnitellut tilat valmistuvat heinäkuussa Lohjan Haikariin – luonnonläheiselle asuinalueelle, mutta kuitenkin lähelle kaupungin keskustaa ja palveluita.

Oma tupa, oma lupa

Aspa-koti Haikarissa jokainen asukas saa noin 30-neliöisen asunnon omalla sisäänkäynnillä, makuuhuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen kera. Samalla Lohjan Aspa-kodin asukaspaikkojen määrä tuplaantuu: koteja valmistuu 15 asukkaalle. Uusi Aspa-koti muodostuu rivi- ja luhtitalosta. Yhteiset oleskelutilat, saunatilat, pyykkitupa ja henkilöstön tilat sijaitsevat toisen talon päädyssä.

– Uudet tilat tuovat asukkaille aiempaa enemmän yksityisyyttä. Ikiomaa kotia on mukava sisustaa ja kutsua vieraita kylään, iloitsee Jarno Keskinen.

Viihtyisyyttä tulee lisäämään myös oma suojaisa pihapiiri, jossa voi vaikkapa grillailla porukalla. Pihan tarkemmat suunnitelmat tullaan tekemään myöhemmin yhdessä asukkaiden kanssa, sillä heidän toiveensa halutaan ottaa toteutuksessa huomioon. Osallisuus, yhteisöllisyys ja asiakaslähtöisyys ovatkin Aspa-kodin arjen kulmakiviä.

Nykyaikaisempia tiloja kehitysvammaisten ihmisten palveluasumiseen on odotettu myös Lohjan kaupunkiorganisaatiossa. Aspa Palvelut Oy:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä sosiaalipalvelupäällikkö Heli Ranta-Salonen on tilaratkaisuun todella tyytyväinen:

– Kyseessä on hieno täydennys kuntamme palveluntarjontaan.

– Esimerkiksi nuoret aikuistumassa olevat kehitysvammaiset voivat jäädä kotiseudulleen ja säilyttää verkostonsa. Toisaalta monet aikuisiässä olevat vammaiset ovat asuneet pitkään vanhempiensa kanssa, mutta tarvitsevat heidän ikääntyessä toisenlaisen asumisratkaisun.

Sujuvaa yhteistyötä uuden kumppanin kanssa

Työmaa käynnistyi syksyllä -20, ja rakentaminen on Aspan Jarno Keskisen mukaan edennyt jouhevasti: yhteyttä Hoivatilojen kanssa on pidetty matalalla kynnyksellä, yhteistyö on hyvin luontevaa eikä haasteita ole ilmennyt.

– Valtakunnallisena toimijana olemme tehneet vastaavia hankkeita useiden kumppanien kanssa, ja nyt halusimme tehdä yhteistyötä meille ihan uuden kumppanin ja nimenomaisesti Hoivatilojen kanssa, kertoo Keskinen.

Mukana uusien tilojen suunnittelussa ovat olleet edustajat Lohjan kaupungilta ja Aspa Palvelut Oy:stä sekä tietysti asukkaat, ja kaikki odottavat lopputuloksen näkemistä ja uusiin tiloihin asettumista innolla.

– Asiakkaitamme odottaa tarkoituksenmukaiset ja laadukkaat tilat kauniin luonnon ympäröimänä, yhdellä Lohjan parhaista asuinaluista. Mielialat ovat mielettömän hyvät ja innostuneet niin tulevilla asukkailla kuin meillä, kuvailee tunnelmia Heli Ranta-Salonen.