Gerby Daghem, Vaasa - Hoivatilat

Gerby Daghem, Vaasa

  • Asiakas: Vaasan kaupunki
  • Tyyppi: Päiväkoti
  • Sijainti: Vaasa
  • Valmistumisaika: Kesäkuu 2020

Vuokramallilla monta ratkaisua yhdellä sopimuksella

Väliaikaisiin ja ahtaiksi käyneisiin tiloihin kaivattiin muutosta Gerbyn asuinalueella Vaasassa. Muun muassa ruotsinkielinen varhaiskasvatus tarvitsi enemmän tilaa. Kaupungin omaan taseeseen toteutettavalle investoinnille haettiin vaihtoehtoa, ja ratkaisuksi valittiin pitkäaikainen vuokrakohde.

Varhaiskasvatuksen tilat olivat pitkään olleet riittämättömät Gerbyssä, ja väestöennusteet osoittavat päiväkotitarpeen olevan alueella pysyvää. Päätös hankinnasta oli silti pitkittynyt. Syksyllä 2018 haettiin kilpailutuksessa kymmenryhmäiselle päiväkodille tilojen toteuttajaa, omistajaa, ylläpitäjää ja vuokranantajaa. Hoivatilat osallistui kilpailutukseen yhdessä PAVE Arkkitehdit Oy:n kanssa.

Vaasan kaupungin toimitilapäällikön Pekka Lahden mukaan näin laajassa kilpailutuksessa on haasteensa ja se vaatii panostusta. Ratkaisulla on kuitenkin puolensa, joita kaupungin talousjohto varmasti tulevaisuudessa puntaroi. Hoivatilojen esittämiin suunnitelmiin oltiin hankintaprosessissa varsin tyytyväisiä.

Tarveselvitykseen perustuva hankesuunnitelma tulisi olla valmiina hankintaa käynnistäessä, ja Hoivatilojen suunnitelmassa toiminnalliset tarpeet oli huomioitu hyvin”, Lahti arvioi.

Viihtyisästi ja turvallisesti rinnetontilla

Vaasan kaupungin rakennuttajapäällikkö Kukka Potka kertoo, että projekti lähti rivakasti käyntiin ja yhteydenpito sujui Hoivatilojen ja suunnitteluryhmän kanssa hyvin. Rinteeseen sijoittuva piha asetti suunnittelulle omat haasteensa, mutta tarjosi myös mahdollisuuksia.

Päiväkoti on kaksikerroksinen, ja rinnetontista johtuen kiinteistössä on paljon tasoeroja. Yleensä päiväkodit on pyritty toteuttamaan yksikerroksisina, mutta Gerbyn suunnitelmissa tilat sijoitettiin ansiokkaasti useampiin tasoihin, ja ne tuovat mielenkiintoista vaihtelua sisälle. Värikäs ja moderni päiväkoti erottui edukseen”, sanoo Potka.

Päiväkodin ensimmäinen kerros on teräsbetonirakenteinen, muuten kohde on puurakenteinen. Sisätiloissa on suosittu myös muita luonnonmateriaaleja, joilla on tutkitusti positiivinen vaikutus sisäilman laatuun ja akustiikkaan. Rakennusteknisesti päiväkoti on hieman tavanomaisesta poikkeava, ja rakentamishanke oli kokonaisuudessaan massiivisempi kuin tavanomaiset yksikerroksiset päiväkodit.

Rakennuksen ilme on leikkisä ja rennon letkeä – mahdollisimman kaukana laitosmaisuudesta. Kodikkaiden ja persoonallisten ”metsämökkien” muotokieli on yhdistelmä vanhojen puutalojen ja aittojen kodikasta mittakaavaa sekä pelkistettyä ja puhdaslinjaista nykyaikaista muotokieltä.

Suunnittelun tukipilareita olivat ekologisuus, terveellisyys ja kestävän kehityksen periaatteet. Lopputulos on käyttöturvallinen ja viihtyisä päiväkoti, jota ympäröivän rinnetontin lähimetsä säilytetään yhtenäisenä ja luonnonmukaisena seikkailualueena.

Kesällä 2020 valmistuneen kohteen ansiosta Gerbyssä pystyttiin luopumaan useista väliaikaisista ratkaisuista. Tilanpuutteesta kärsinyt koulu sai käyttöönsä pihapiirissään olevat vanhat päiväkotitilat, ja lisäksi muutama pieni kohde siirtyi kiinteistökehitystoimenpiteisiin.

Uudessa päiväkodissa Hoivatilat vastaa kaikista ylläpitokuluista aina siivoukseen ja jätehuoltoon asti. Palveluntarjoajana toimiva Vaasan kaupunki voi keskittyä laadukkaan varhaiskasvatuksen tarjoamiseen lapsiperheille.

Katso video kohteesta: