Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Hintan päiväkoti

Inspiroivat ja laadukkaat varhaiskasvatuksen tilat vuokramallilla

Oulun kaupunki oli Hintan asuinalueen päiväkotikiinteistön kanssa monelle kunnalle tutussa tilanteessa: vuosikymmeniä sitten rakennetut tilat eivät vastaa nykypäivän tarpeita, eikä niiden saneeraus ole järkevää. Ratkaisuksi kaupunki valitsi uusien tilojen hankinnan vuokramallilla ja toteuttajaksi Hoivatilat.

Hintan päiväkoti

Asiakas Oulun kaupunki

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Oulu

Hoitopaikkojen määrä 150

Valmistumisaika 12/2021

Hankkeen valmistelu ja päiväkotitilojen rakentaminen etenivät ripeästi. Päätös tilojen hankkimisesta tehtiin Oulun kaupungilla alkuvuodesta -18. Toukokuussa -20 Hoivatilat valittiin kumppaniksi hankkeeseen, ja toiminta uusissa tiloissa käynnistyi iloisissa tunnelmissa tammikuussa -22.

Kilpailutuksessa Hoivatilojen suunnitelma oli erottunut joukosta edukseen monella tapaa. Esimerkiksi tilojen muunneltavuus ja käytännöllisyys vakuuttivat, ja arkkitehtitoimisto PAVE Arkkitehdit Oy:n kädenjälki sekä tarinallisuus hurmasivat. Myös ulkoilupihan koko oli juuri sopiva.

Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen rakennuttajainsinööri Markus Niva osallistui hankkeen valmisteluun tilaajan edustajana. Hoivatilat ja varhaiskasvatuskiinteistön hankinta vuokramallilla tulivat Nivalle tutuiksi joitain vuosia sitten, kun Oulun kaupunki valitsi Hoivatilat Ruiskukan päiväkodin toteuttajaksi. Niva toteaa vuokramallin ja yhteistyön osoittautuneen oikein toimiviksi.

– Vuokramallissa on monia etuja verrattuna omaan taseeseen rakentamiseen, kuten se, että tilaajan resursseja säästyy suunnitteluvaiheessa ja että sopimukseen sisältyy ylläpitokustannukset peruskorjauksineen päivineen. Hintassa myös vanhan kiinteistön purkutyöt kuuluivat sopimukseen, kertoo Niva.

Päiväkodin väki vahvasti mukana suunnittelussa

Hintan päiväkodin johtaja Eeva-Liisa Vilmi ja varajohtaja Annakaisa Luoma olivat hankkeessa mukana kilpailutusaineiston laatimisesta lähtien. He toimivat myös asiakasperheiden ja henkilöstön sanansaattajina, ja kuvailevat matkan uusiin tiloihin olleen huikea.

– Osallisuus oli vahvassa roolissa koko projektin ajan. Oli upeaa päästä määrittelemään, mikä palvelee meidän asiakkaitamme eli lapsia parhaiten. Emme olleet osanneet edes unelmoida tällaisesta yhteistyöstä, kaksikko iloitsee.

Lapsetkin osallistuivat sisustuksen ja välineistön suunnitteluun. Esimerkiksi trampoliini pihalla ja kiipeilyseinä sisällä ovat lasten ideoimia elementtejä. Luoma toteaa materiaalivalintojen olevan kauttaaltaan sellaisia, että on menty hinnan sijaan laatu ja käytännöllisyys edellä.

Henkilöstö puolestaan toivoi mm. aikuisillekin mahdollisuutta vaatesäilytykseen kuraeteisessä sekä riittävästi saniteettitiloja. Nyt kuraeteisten yhteydessä on wc:t, joissa henkilökunta voi ulkoilemaan lähtiessä vaihtaa vaatetusta sutjakammin kuin kulkemalla perinteisesti henkilöstötilojen kautta.

Suunnitteluvaiheessa toivottiin mahdollisimman paljon toimivia jakotiloja, ja niitä saatiin.

Luoma ja Vilmi haluavat nostaa hattua Hoivatilojen rakennuttajapäällikölle Jari Lehdolle. He toteavat Lehdon olevan todellinen ammattilainen varhaiskasvatuksen kohteessa.

– Läpi koko projektin Jarista heijastui aito kiinnostus meidän asiaan ja ”lapset edellä” -ajatteluun. Hän hahmotti näkemyksemme paremmin kuin osasimme itse kertoa, lisää Luoma.

Myös Jari Lehto on yhteistyöhön erittäin tyytyväinen. Hän kiittää käyttäjän edustajia aktiivisesta osallistumisesta kehitysvaiheeseen sekä pääurakoitsija Temotek Oy:n työntekijöitä vahvasta sitoutumisesta alusta asti hienosti sujuneeseen hankkeeseen.

”Maailman hienoin päiväkoti Suomessa”

Päiväkodin johtajakaksikko kuvailee yhteistyön lopputulosta inspiroiviksi, liikkumaan kannustaviksi ja laadukkaiksi varhaiskasvatuksen tiloiksi. Myös kodinomainen tunnelma lämpimine väreineen ja muunneltavuus ihastuttavat.

Niin henkilöstö kuin asiakasperheetkin ovat olleet vaikuttuneita uusista tiloista ja pihapiiristä. Erään 5-vuotiaan spontaani huudahdus kiteyttää tunnelmat erinomaisesti: meillähän on maailman hienoin päiväkoti Suomessa!

Rakennus mukailee upeasti alueen arkkitehtuuria, ja sitä ympäröi monipuolinen piha-alue leikkipihoineen ja seikkailumetsineen. Päiväkodin materiaalit, muotokieli ja massoittelu mukailevat vieressä sijaitsevan, 1950-luvulla rakennetun koulurakennuksen ilmettä, muodostaen rakennuksista toisiaan täydentävän parin.

Uusien tilojen hankinta nimenomaan vuokramallilla on näyttäytynyt positiivisena juttuna myös päiväkodin henkilöstölle.

– Joitain toiveita hoksasimme esittää vasta sitten, kun tilat olivat jo käytössä. Nekin on Hoivatiloilla huomioitu. Ei ollut perävalotakuuta tällä kohteella, vaan meillä on vähintään 25 vuoden liitto, iloitsee Eeva-Liisa Vilmi.