Hoivakoti ja kuntoutuspalveluyksikkö

Hoiva, kuntoutus ja asuminen yhdistyvät hybriditalossa

Kuntoutus- ja hoivapalveluja tarjoava Vetrea tarvitsi toiminnalleen nykyaikaisemmat tilat Iisalmessa. Yleisemmällä tasolla kaupungissa oli pitkään kaivattu monipuolisin palveluin varustettua senioritaloa asumiseen. Nyt paraatipaikalla torin kupeessa kohoaa uudisrakennus, josta löytyy niin Vetrean tilat kuin kaupungin vuokra-asuntojakin.

Hoivakoti ja kuntoutuspalveluyksikkö

Asiakas Vetrea

Tyyppi Hoivakoti ja kuntoutuspalveluyksikkö

Sijainti Iisalmi

Hoitopaikkojen määrä 40

Valmistumisaika Syyskuu 2020

Hankkeessa rakennuttajana oli Hoivatilat, joka vuokraa nyt kerroksia 1–3 Vetrealle. Laajaan palvelutarjontaan kuuluu asumispalveluiden lisäksi mm. ravintola sekä hyvin monipuoliset hyvinvointi- ja liikuntapalvelut; tiloista löytyy niin huippumoderni kuntosali kuin terapia-allaskin. Kiinteistön palveluja voivat hyödyntää kaikki kaupunkilaiset, ja lisäksi Vetrea tarjoaa erilaisia koteihin tuotavia palveluja kuten ateria- ja siivouspalveluja sekä kotisairaanhoitoa.

Vetrean toimitusjohtaja Laura Airaksinen kertoo, että koska tilojen suunnittelussa avainasemassa oli asiakkaiden ja henkilöstön hyvinvointi ja turvallisuus, osallistettiin heidät suunnitteluprosessiin vahvasti. Airaksinen toteaa, että Vetrean toimiala, erityisesti kuntoutus, tulee kehittymään ja muuttumaan voimakkaasti tulevina vuosina.

– Niinpä suunnittelussa haluttiin katsoa mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen, ja siksi monimuotoisuus, muunneltavuus ja joustavuus olivat ominaisuuksia, joiden kautta valintoja ja linjauksia yhdessä tehtiin.

Laadukkaat, nykyaikaiset toimitilat ovat yksi Vetrean toiminnan kulmakivistä. Iisalmen uusista tiloista Airaksinen iloitsee myös siksi, että ne sijaitsevat erittäin keskeisellä paikalla. Jo ensimmäisten viikkojen aikana kaupunkilaiset ovatkin ottaneet talotulokkaan innostuneesti vastaan ja käyneet tutustumassa palveluihin.

Senioriasunnot viimeistelivät kokonaisuuden

Iisalmen kaupungin omistamassa vuokra-asuntoyhtiö Petterinkulmassa oli pitkään pohdittu ratkaisua ikääntyvien vuokra-asumiseen. Hoivatilojen ja Vetrean hankekelkkaan Petterinkulma hyppäsi siinä vaiheessa, kun kaupunki kaipasi mahdollisimman isoa rakennusoikeuden hyödyntämistä luovuttamallaan tontilla.

Hoivatilat rakennutti kuntoutuspalvelukiinteistön yläkertaan 17 asuntoa, pääosin yksiöitä ja kaksioita, ja myi ne Petterinkulmalle avaimet käteen -toimituksena. Hyvin varustellut, esteettömät asunnot on suunnattu pelkästään senioreille, monipuoliset palvelut löytyvät asuinkerroksen alapuolelta, ja Petterinkulman toimitusjohtaja Mikko Kauppinen on tilanteeseen erittäin tyytyväinen. Tosin kaksi omistajatahoa samassa kiinteistössä toi hänen mukaansa omat mausteensa hankkeeseen, eikä malliakaan voinut muualta ottaa, kun vastaavia hankkeita ei ole juuri aiemmin toteutettu. Rakentaminen eteni kuitenkin hyvässä hengessä ja yhteistyö oli kaikin puolin helppoa.

Kauppinen kannustaakin myös muita kuntia lähtemään ennakkoluulottomasti ravistelemaan totuttuja toimintamalleja.

– Väestörakenteen muutos tulee olemaan Suomessa niin valtava, että siihen on pakko varautua myös uudenlaisilla ratkaisuilla. Tällainen usean toimijan hybridihanke osoittautui vallan toimivaksi vaihtoehdoksi.