Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Luontopäiväkoti Haikara

Päiväkoti järven rannalla

Upea rinnetontti ja järvinäköala tekevät vaikutuksen Pirkkalaan valmistuneen Pilke luontopäiväkoti Haikaran pihassa. Pääasia on kuitenkin pihapiiriin, lähimetsiin ja tietenkin rakennuksen sisätiloihin ulottuva laadukas kasvatustyö.

Luontopäiväkoti Haikara

Asiakas Pilke Päiväkodit

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Pirkkala

Hoitopaikkojen määrä 168

Valmistumisvuosi 2018

Sisällä Haikaran tiloissa odottaa yllätys – hiljaisuus. Sellaista ei kukaan koskaan päiväkodissa vieraillut osaa odottaa.
— Olemme saaneet paljon palautetta juuri hyvästä akustiikasta,  päiväkodin johtaja Hannariina Tamminen kertoo,
— Se parantaa meidän kaikkien, lasten, hoitajien ja muun henkilökunnan viihtyisyyttä merkittävästi.

Käyttäjänäkökulma tuo esiin päiväkodin monia pieniä yksityiskohtia, jotka ovat kuitenkin vaatineet suunnittelua ja paneutumista. Akustiikan lisäksi Tamminen listaa esimerkiksi isot eteiset, joissa on mahdollista säilyttää ja putsata eri sesonkien vaatekertoja, sekä monikäyttöiset tilat ja liukumattomat lattiapinnat.

Luontopedagogiikkaa on Haikarassa hyvä toteuttaa toimitila-ajatteluun perustuvassa tilasuunnittelussa. Kaikille yhteisissä tiloissa voidaan perehtyä luontoteemoihin ja ihmetellä yhdessä luonnonilmiöitä vaikka tieteen, kuvataiteen tai musiikin keinoin.
— Tämä edustaa aidosti modernia suunnittelua siinä,  missä ennen oli tiukasti rajatut tilat nukkumista, ruokailua ja pienryhmätyöskentelyä varten, Hannamari Tamminen kiittää.

Ulos, pihalle, metsään, saareen…

Luontopäiväkodissa luonnollisesti ulkoillaan paljon. Haikaran nyt jo hienolle pihalle perustetaan lähitulevaisuudessa oma kasvimaa- ja -huone. Lisäksi päiväkotilaiset retkeilevät lähes päivittäin metsässä, pitkospuiden ansiosta jopa läheisessä Pereen saaressa saakka, jonne Haikara on saamassa oman viljelyspalstan.

Kokonaisuudessaan Haikara on onnistunut esimerkki Hoivatilojen päiväkotirakentamisen asiantuntijuudesta. Haikara onkin ylpeydenaihe paitsi toteuttajalleen, myös käyttäjille ja muille pirkkalalaisille.
— Kyllä täällä on jopa kunnan kaavoittajat käyneet ihailemassa toteutusta, päiväkodinjohtaja Hannariina Tamminen hymyilee.

Katso video kohteesta:

Hoivatilat päiväkoti Pirkkala
Hoivatilat päiväkoti Pirkkala
Hoivatilat päiväkoti Pirkkala
Hoivatilat päiväkoti Pirkkala
Hoivatilat päiväkoti Pirkkala