Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Luontopäiväkoti Louna

Luontopäiväkodissa ollaan ihan pihalla

Kuopiolaisen luontopäiväkoti Lounan lähes 5 000 neliömetrin kokoisella tontilla on tilaa tutkia ja temmeltää. Myös sisätiloja suunniteltaessa tuli huomioida monta luontopedagogiikkaa tukevaa yksityiskohtaa.

Hoivatilat day-care centre Kuopio

Luontopäiväkoti Louna

Asiakas Norlandia Päiväkodit

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Kuopio

Hoitopaikkojen määrä 120

Valmistumisvuosi 2017

Luontopainotteiset päiväkodit panostavat lapsen positiivisen luontosuhteen kehittymiseen ja kestävän elämäntavan ohjaamiseen. Louna-päiväkodissa jo suuri piha virittää lapset luonnonläheiseen tunnelmaan.
— On tärkeää, että lapset tutustuvat mahdollisimman monimuotoiseen luontoon ja siksi pihalla on niin istutuksia kuin vapaata luonnontilaakin, sekä louhittua kiipeilykalliota että rakennettuja elementtejä, Norlandia Päiväkotien Operatiivinen johtaja Miia Kollin kertoo.

Luontopedagogiikka ja kierrätysteema tulevat seuraavaksi vastaan huolella ylläpidetyssä roskakatoksessa – jätteet lajitellaan lasten kanssa viiteen eri astiaan. Sisällä päiväkotirakennuksessa korostuvat luonnonmukaiset materiaalivalinnat. Tilojen jaettavuuteen on kiinnitetty huomiota pienryhmätoimintaa silmällä pitäen. Luontoa ja vaikka omia istutuksia tulee pystyä tutkimaan sisätiloissakin.

Maailma muuttuu, lasten tarpeet pysyvät

Miia Kollin arvostaa Hoivatilojen pedagogiikan ja hoivarakentamisen asiantuntemusta.
— Varhaiskasvatus on elänyt murrosvaihetta. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma on viety käytäntöön kuluneen vuoden aikana, ja esimerkiksi osa-aikahoito ja sen myötä muuntuvat ryhmäkoot tuovat vaihtelevuutta arkeen, Kollin sanoo,
— Hoivatilojen kokemus monenlaisista erityiskohteista tekee yhteistyöstä luontevaa ja joustavaa. Projektin alkumetreiltä lähtien oli luottavainen olo, että tavoitteemme, eli Norlandia-päiväkodeille tärkeä kodinomaisuus ja pienryhmätoiminta, toteutuu. Näin jokainen lapsi tulee huomioiduksi ainutlaatuisena yksilönä.

Myös Lounan varaesimies Karoliina Moilanen katsoo, että tila- ja muissa ratkaisuissa on onnistuttu.

—  Tilat ovat erittäin käytännölliset ryhmien toiminnan kannalta, Moilanen sanoo.
— Lisäksi esimerkiksi värimaailma on rauhallinen ja innoittava niin, että on ollut helppo sisustaa ryhmätilat mieleisiksi ja lasta inspiroiviksi. Kehuja muun muassa tilojen valoisuudesta on kuulunut lasten vanhemmiltakin.

Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre KuopioHoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat day-care centre Kuopio
Hoivatilat Päiväkoti Iisalmi
Hoivatilat day-care centre Kuopio