Mainiokoti Vuoksi

Tehostettua hoivaa turvallisessa ja tyylikkäässä miljöössä

Hoiva Mehiläinen avasi Ouluun uuden palvelukodin alkuvuodesta 2021. Mainiokoti Vuoksi tarjoaa ympärivuorokautisia hoivapalveluja moderneissa, viihtyisissä tiloissa historiallisessa Toppilansalmessa.

Mainiokoti Vuoksi

Asiakas Mehiläinen

Tyyppi Hoivakoti

Sijainti Oulu

Asukkaiden määrä 46 asukasta

Valmistumisaika Tammikuu 2021

46-paikkainen Mainiokoti Vuoksi on tehostetun palveluasumisen yksikkö. Asukkaiden saatavilla on hoivan lisäksi muun muassa ateria- ja pyykinpesupalveluita. Yksikössä on oma valmistuskeittiö, jossa työskentelee kaksi kokkia. Näin asukkaat saavat päivittäin juuri valmistettua, terveellistä ja maistuvaa ruokaa.

Yksikönjohtaja Anna-Kaisa Pelto kertoo tilojen olevan huippuluokkaa niin toiminnallisuuden kuin turvallisuuden ja viihtyisyyden näkökulmista.

– Tunnelma on ihastuttava. Täällä on käytetty parhaita mahdollisia materiaaleja, mitä hoivakodissa voi olla. Tämä on selkeästi hienoin hoivapaikka, mitä olen itse Oulun seudulla nähnyt, iloitsee Pelto.

Asukashuoneiden lisäksi Vuoksessa on erilaisia yhteistiloja. Alakerran tunnelmallisessa ruokailutilassa voi järjestää myös virkistystoimintaa. Olohuonemaisesta kirjastotilasta pääsee suoraan terassille, johon yläkerran lisäsiipi muodostaa suojaisan katoksen. Salmen puolelle levittäytyy iso, aidattu piha-alue, johon tullaan kasvillisuuden ja istumapaikkojen lisäksi tuomaan taidetta ja ikäihmisille suunniteltu muistipolku.

Yläkerran monitoimitilassa nautitaan aamu- ja iltapalat, ja oleskelutilassa voi katsella telkkaria ja rupatella naapureiden kanssa. Ateriat valmistetaan omassa keittiössä, ja osana Mehiläisen asukaslähtöistä toimintamallia istahtavat kokit ruokailemaan yhdessä asukkaiden kanssa. Näin saadaan suoraa palautetta ateriapalveluista, ja voidaanpa keskusteluista napata ideoita seuraavalle ruokalistalle.

Arkkitehtuuriltaan kohde on hieman poikkeuksellinen, mutta todella tyylikäs. Rouheat betonipinnat eivät ole tyypillisintä hoivakotirakentamista, mutta sopivat Toppilansalmen ympäristöön erinomaisesti. Runsaasti käytetty puu puolestaan tuo kontrastia ja henkii alueen mielenkiintoista menneisyyttä merenkulun ja tervakaupan näyttämönä. Oululaisia maisemia ja maamerkkejä voi ihailla yhteistilojen sisustuksessa käytetyistä valokuvista.

Erityisen tästä hoivakotihankkeesta tekee myös sen lähtökohdat: kaupunkikuvallisesti merkittävälle alueelle, poikkeusluvalla puretun vanhan myllyn paikalle, rakennettiin Hoivatilojen ja RAVE Rakennuksen toimesta 5-kerroksinen kiinteistö. Kolme ylintä kerrosta muodostavat asunto-osakeyhtiön, ja Mainiokoti Vuoksi palvelee Hoivatilojen omistamassa kiinteistöosakeyhtiössä kahdessa alimmassa kerroksessa.