Nainen ja lapsi vertailevat eri värisiä paperiaskarteluja

Metsolan koulu

Helsingin kaupunki valitsi koulun vuokramallilla

Hoivatilat toteutti Helsingin kaupungille koulun, Metsolan ala-asteen, Itä-Pakilaan. Kyseessä on Hoivatilojen Tilat palveluna -vuokramallin hankinta: vuokrasopimuksen kesto on 20 vuotta, ja myös kiinteistön ylläpito sekä lämmitys sisältyvät sopimukseen. Uusi koulu otettiin käyttöön tammikuussa -23.

Metsolan koulu aurinkoisessa kevätsäässä

Metsolan koulu

Asiakas Helsingin kaupunki

Tyyppi Koulu

Sijainti Helsinki

Oppilasmäärä 360

Valmistumisaika 11/2022

Koulu on toimiva ja kaunis, ja tunnelma todella mukava. On ollut huikeaa päästä tällaisiin tiloihin ja saada kaikki koululaisemme saman katon alle! Näin kommentoi Metsolan koulun rehtori Pia Rauha ensimmäisten viikkojen jälkeen.

Pia Rauhan mukaan tilojen hankinta Hoivatiloilta vuokramallilla toi ison muutoksen hänen rooliinsa – ja huoliinsa – rehtorina: ”Kiinteistöhuolto on ratkaistu erinomaisesti, sen olen jo ehtinyt huomata. Omaan huoltomieheen voi olla suoraan yhteydessä, ja huoltokirjan kautta tehtyihin pyyntöihin reagoidaan nopeasti. Kokonaisuus on mietitty puolestamme kuntoon, eikä koulukiinteistöille tyypillistä päänvaivaa pääse syntymään.”

Helsingin kaupungilla oli kilpailutuksessa tiukat vaatimukset energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen suhteen. Ne on ratkaistu muun muassa maalämpö- ja aurinkoenergiajärjestelmillä. Näin saavutetaan tilaajan edellyttämät A-energiatehokkuusluokka ja hyvin alhainen E-luku.

Pia Rauha on ylpeä koulun energiaratkaisuista. Hän odottaa innolla, että pääsee perehtymään niihin kunnolla ja tärkeää aihetta tuodaan myös oppilaiden arkeen. Se tehdään innovatiivisella tavalla: koulun digitaalisilla infotauluilla näytetään kiinteistön energiadataa, muiden aineistojen lomassa. Opetusta tukeva informaatio avaa, millä tavalla energiaa kuluu ja kuinka sitä saadaan – oman kiinteistön rakenteista. Lapset on huomioitu aineiston visuaalisessa suunnittelussa ja esittämistavassa; apuna käytettiin pelisuunnittelijaa. 

Järkevästi suunniteltu ja hinnoiteltu kokonaisuus

Metsolan aiempi, vuonna 1991 valmistunut koulurakennus kärsi niin pahoista katon vesivaurioista, että rakennus poistettiin käytöstä ja korjaaminen osoittautui kannattamattomaksi. Opetustoiminta siirrettiin väistötiloihin, muun muassa toimistokiinteistöihin. Alueella oli tyhjillään, sisäilmaongelmien vuoksi, myös Solakallion erityiskoulu. Uusi koulu rakennetaan sen paikalle.

Uuteen kouluun siirtyi koko Metsolan ala-asteen toiminta, eli saman katon alle saatiin myös viereisen Itä-Pakilan toimipisteen oppilaat, yhteensä noin 360 oppilasta.

Kilpailutus toteutettiin kaksivaiheisena neuvottelumenettelynä. Arviointikriteereinä olivat koulurakennuksen toiminnalliset ominaisuudet, kaupunkikuva ja arkkitehtuuri, tekniset ominaisuudet ja elinkaarikestävyys sekä vuokrahinta.

Tilaajan, eli Helsingin kaupungin Tilapalveluiden, edustajana hankkeessa toimi ensimetreiltä alkaen projektinjohtaja Markku Hakonen.

– Päämääränä oli korkealaatuiset tilat opetukselle ja mahdollisimman iso ratkaisu tälle tontille. Hankkeen aikataulu oli tiukka, jopa epärealistinen, varsinkin kun maailmantilanne koettelee myös rakennusalaa. Mutta niin vain saimme upeat tilat käyttöön suunnitelman mukaan, kiteyttää Hakonen.

Hakonen kuvailee projektia uraauurtavaksi – vastaavaa ei ole heillä tehty aiemmin, joten matkan varrella tuli opittua paljon. Kilpailutuksessa yksi Hoivatilojen eduista olikin kokemus ja osaaminen hoiva- ja koulukohteista, mikä osoittautui käytännössä arvokkaaksi. Hakosen mukaan ilman sitä projekti ei olisi onnistunut.

Hoivatilojen hankepäällikkö Panu Pigg kertoo, että Helsingin kaupunki oli valmistellut kisan hyvin.  Eteneminen oli tehty sujuvaksi, vaikka aikataulu oli tiukka. Välineuvotteluissa saatiin aina hyvät askelmerkit seuraavaan vaiheeseen. Kun kaavamuutostakaan ei tarvittu, saatiin hanke nopeasti käyntiin.

– Meidän ja arkkitehtitoimisto Avarion suunnitelma oli näyttävä, järkevästi suunniteltu ja hinnoiteltu kokonaisuus. Olimme heti oikeilla jäljillä ja huomioimme hyvin tilaajan vaatimukset mm. energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen liittyen, sanoo Pigg.

Koulurakennuksessa on paljon puuta, joka on tyylikäs, eläväinen ja ekologisesti kestävä valinta. Pilari-palkkirunko puolestaan lisää rakennuksen muuntojoustavuutta tilatarpeiden mahdollisesti muuttuessa.

Vuokramalli hankintatapana jatkaa yleistymistään julkisella sektorilla. Pigg avaa syitä siihen: vuokramalli on tilaajalle investointivapaa, helppo ja joustava tapa saada laadukkaita tiloja. Hän toteaa tämänkin hankkeen osoittavan, että Hoivatiloilla on kykyä ja mahdollisuuksia vastata myös isompien kaupunkien tarpeisiin.

Metsolan koulu aurinkoisessa kevätsäässä