Nainen ja lapsi vertailevat eri värisiä paperiaskarteluja

Metsolan koulu

Helsingin kaupunki valitsi koulun vuokramallilla

Hoivatilat toteuttaa Helsingin kaupungille koulun, Metsolan ala-asteen, Itä-Pakilaan. Kyseessä on Hoivatilojen Tilat palveluna -vuokramallin hankinta: vuokrasopimuksen kesto on 20 vuotta, ja myös kiinteistön ylläpito sekä lämmitys sisältyvät sopimukseen. Uusi koulu otetaan käyttöön tammikuussa -23.

Metsolan koulu

Asiakas Helsingin kaupunki

Tyyppi Koulu

Sijainti Helsinki

Oppilasmäärä 360

Valmistumisaika 11/2022

Metsolan aiempi, vuonna 1991 valmistunut koulurakennus kärsi niin pahoista katon vesivaurioista, että rakennus poistettiin käytöstä ja korjaaminen osoittautui kannattamattomaksi. Opetustoiminta siirrettiin väistötiloihin, muun muassa toimistokiinteistöihin. Alueella oli tyhjillään, sisäilmaongelmien vuoksi, myös Solakallion erityiskoulu. Uusi koulu rakennetaan sen paikalle.

Uuteen kouluun tulee koko Metsolan ala-asteen toiminta, eli saman katon alle tulee myös viereisen Itä-Pakilan toimipisteen oppilaat, yhteensä noin 360 oppilasta.

Järkevästi suunniteltu ja hinnoiteltu kokonaisuus

Kilpailutus toteutettiin kaksivaiheisena neuvottelumenettelynä. Arviointikriteereinä olivat koulurakennuksen toiminnalliset ominaisuudet, kaupunkikuva ja arkkitehtuuri, tekniset ominaisuudet ja elinkaarikestävyys sekä vuokrahinta.

– Ensimmäisessä vaiheessa saadut kahdeksan ehdotussuunnitelmaa ja toisessa vaiheessa saadut kaksi tarjousta olivat tarjouspyynnön mukaisia. Hoivatilat Oyj:n tarjous hyväksyttiin kilpailutuksen voittajaksi tarjouspyynnön mukaisin vertailuperustein parhaat vertailupisteet saaneena, kertoo projektinjohtaja Markku Hakonen Helsingin Tilapalveluista.

Hoivatilojen hankepäällikkö Panu Pigg kertoo, että Helsingin kaupunki oli valmistellut kisan hyvin.  Eteneminen oli tehty sujuvaksi, vaikka aikataulu oli tiukka. Välineuvotteluissa saatiin aina hyvät askelmerkit seuraavaan vaiheeseen. Kun kaavamuutostakaan ei tarvittu, saatiin hanke nopeasti käyntiin.

– Meidän ja arkkitehtitoimisto Avarion suunnitelma oli näyttävä, järkevästi suunniteltu ja hinnoiteltu kokonaisuus. Olimme heti oikeilla jäljillä ja huomioimme hyvin tilaajan vaatimukset mm. energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen liittyen, sanoo Pigg.

Ympäristövastuu on erittäin tärkeä asia myös Hoivatiloille. Metsolan koulun suunnittelussa erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja elinkaarikestävyyteen kiinnitettiin mm. maalämpö- ja aurinkoenergiajärjestelmillä. Näin rakennuksessa saavutetaan tilaajan edellyttämät A-energiatehokkuusluokka sekä hyvin alhainen E-luku.

Koulurakennuksessa käytetään paljon puuta, joka on tyylikäs, eläväinen ja ekologisesti kestävä valinta. Pilari-palkkirunko puolestaan lisää rakennuksen muuntojoustavuutta tilatarpeiden mahdollisesti muuttuessa.

Vuokramalli hankintatapana jatkaa yleistymistään julkisella sektorilla. Pigg avaa syitä siihen: vuokramalli on tilaajalle investointivapaa, helppo ja joustava tapa saada laadukkaita tiloja. Hän toteaa tämänkin hankkeen osoittavan, että Hoivatiloilla on kykyä ja mahdollisuuksia vastata myös isompien kaupunkien tarpeisiin.