Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Musiikkipäiväkoti Punapaula

Hirsipäiväkoti on kaunis ja käytännöllinen

Hirsirakentaminen on yhä suositumpi tapa toteuttaa myös julkisia palvelukiinteistöjä. Hoivatilat toteutti Jyväskylän Vaajakoskelle toimivat, terveet ja viihtyisät tilat Musiikkipäiväkoti Priimin uudelle yksikölle, päiväkoti Punapaulalle.

Musiikkipäiväkoti Punapaula

Asiakas Musiikkipäiväkoti Priimi Oy

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Jyväskylä

Hoitopaikkojen määrä 91

Valmistumisaika 12/2021

Punapaulan yrittäjä ja päiväkodin johtaja Minna Muona perusti siskonsa kanssa kaksi Priimi-musiikkipäiväkotia Kuopioon joitain vuosia sitten ja iloitsee toiminnan laajenemisesta Jyväskylään.

– Meillä on Punapaulassa motivoitunut henkilöstö, joka työskentelee upeasti toimivissa ja terveissä tiloissa. Uutta päiväkotia ja työympäristöä on porukalla hiottu mieleiseksi innostuneessa ja positiivisessa ilmapiirissä.

Punapaulan arkea rytmittää musiikki musapajoissa ja tanssitunneilla. Näille ja muille aktiviteeteille sekä leikeille hyvänä näyttämönä toimii oma iso jumppasali kiipeilyseinineen, ja hirsiseinien suojissa on miellyttävää touhuta. Puupinnat luovat kotoisan tunnelman, jonka hirren aikaansaama pehmeä akustiikka viimeistelee. Sekä lapset että henkilöstö viettävät tiloissa useita tunteja päivässä, joten hirren ominaisuuksista myös puhdas sisäilma ja sopiva ilmankosteus sopivat tilojen käyttötarkoitukseen kuin nakutettu.

Hirsirakennus on käytössä ekologinen. Vaikka hirsi hengittää, saadaan siitä oikeilla tiiviysratkaisuilla energiatehokas. Vastoin yleistä käsitystä hirsirakenne on varsin paloturvallinen ja sopii siksikin hyvin julkisrakentamiseen. Nykyaikainen hirsirakennus on siis terveellinen, energiatehokas ja korkeatasoinen vaihtoehto laadukkaan toiminnan tiloiksi.

– Vaikka tilat ovat uudet, on täällä oikein lämminhenkistä. Pienryhmä- ja jakotilat ovat toimivat ja meillä on myös hiljaisia tiloja. Kaunista ja käytännöllistä samassa paketissa, kuvailee Muona.

Myös henkilökunnan tiloihin on panostettu: suunnittelutyölle on oma huoneensa, jossa voidaan pitää esimerkiksi vasu-keskusteluja vanhempien kanssa – monissa päiväkodeissa ne toteutetaan henkilöstön kahvihuoneessa, paremman tilan puutteessa.

Pihassa uusi ja vanha ovat sulassa sovussa. Keinut ja kiipeilytelineet sijoittuvat korkeiden mäntyjen katveeseen, ja rakennetun välineistön rinnalla on luonnonmukaisia elementtejä. Keväällä pihaan laitettiin viljelylaatikot, ja siementen kasvua herneiksi ja kesäkukiksi on ihmetelty porukalla.

Huomionarvoista Punapaulan sijainnissa on se, että kätevästi tien toisella puolella sijaitsee Vaajakummun yhtenäiskoulu, jota suurin osa alueen lapsista ja nuorista käy. Sinne johtaa myös monen punapaulalaisen opinpolku, jo tutuksi tulleessa maisemassa.

Myös Priimin kaksi Kuopiossa sijaitsevaa päiväkotia toimivat Hoivatilojen rakennuttamissa ja omistamissa kiinteistöissä. Minna Muona on yhteistyöhön erittäin tyytyväinen.

– Vaikka ollaan pieni paikallinen toimija, kommunikaatio pelaa ja toiveet huomioidaan. On turvallinen olo tehdä Hoivatilojen kanssa yhteistyötä.