← Selaa referenssejä

Case: Palvelukortteli, Lahti

Lahden Ahtialassa toimii Hoivatilojen tuottama vanhusten hoivan ja lasten varhaiskasvatuksen yhdistävä palvelukortteli. Hoivatilojen palvelukortteli on Suomessa ensimmäinen yksityisten palveluntarjoajien selkeä kokonaisuus, jossa eri ikäryhmien palvelut nivoutuvat saumattomasti yhteen. Päivä- ja hoivakoti sijoittuvat ratkaisussa omiin rakennuksiinsa, mutta piha on osittain yhteinen. Lisäksi korttelikokonaisuus on suunniteltu siten, että se tehostaa muun muassa kiinteistö-, ruokahuolto- ja siivouspalveluiden käyttöä.

Hoivakodin palveluista vastaa tässä palvelukorttelikokonaisuudessa Mikeva Oy ja varhaiskasvatuksesta vastaavasti Pilke Päiväkodit Oy. Tapaseura ry myönsi näille toimijoille Vuoden Tapateko palkinnon palvelukorttelin ikäihmisiä ja lapsia arvostavasta hankkeesta.

 

Iloa lapsista, tukea vanhuksista

”Lahdessa ikäihmisten palvelujen painopistettä siirretään kotona asumisen tukemiseen ja palveluasumiseen, jossa tavoitteena on tukea aktiivista elämää. Tämä ratkaisu antaa siihen loistavat mahdollisuudet!”, toteaa Lahden kaupungin vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen Vallesmanninkadun kokonaisuudesta. ”Paljon on keskusteltu siitä, kuinka välimatkojen takia lapsilta puuttuvat kontaktit ikäihmisiin ja vastaavasti vanhuksilta yhteys lapsiperheisiin”, toteaa korttelin hoivakodin palvelut toteuttavan Mikeva Oy:n toimitusjohtaja Petri Pitkäranta. Lahdessa päivä- ja hoivakodin toimintaan on suunniteltu runsaasti yksiköiden rajat ylittävää tekemistä. Korttelin palveluntarjoajat uskovat, että korttelissa voidaan luoda kokonaan uusia toimintamalleja. ”Voimme luoda toimintaa, joka tuo iloa ja lämpöä niin lasten kuin vanhustenkin arkeen”, iloitsee korttelin varhaiskasvatuspalveluista vastaavan Pilke Päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen.

Kortteli kootaan ideoiden mukaan

Hoivatilojen palvelukorttelin modulaarinen rakenne on helposti muokattavissa. Koska eri palvelut sijoittuvat omiin rakennuksiinsa, kortteli voidaan myös koostaa täysin asiakkaiden ideoiden mukaan. ”Palvelukortteleiden suunnitelmia on pöydillä jo useampia. Yhden kohteen osalta olemme käyneet keskustelua muun muassa varhaiskasvatuksen, seniorikerrostalon, terveyspalvelujen toimipisteen ja lähikaupan muodostamasta kokonaisuudesta”, Hoivatilojen toimitusjohtaja Jussi Karjula väläyttää. Palvelukorttelin koostamisessa Hoivatilojen kanssa rajana onkin oikeastaan vain asiakkaan mielikuvitus. Ja tietysti korttelin lähialueen palveluiden tarve.

Kysy lisää: +358 207 349 100

Muita referenssejä