Palvelukortteli Ahtiala

Lapset ja vanhukset kohtaavat ainutlaatuisessa palvelukorttelissa

 Vanhusten hoivan ja lasten varhaiskasvatuksen yhdistävä palvelukortteli on Suomessa ensimmäinen yksityisten palveluntarjoajien selkeä kokonaisuus, jossa eri ikäryhmien palvelut nivoutuvat saumattomasti yhteen. Päivä- ja hoivakoti sijoittuvat ratkaisussa omiin rakennuksiinsa, mutta piha on osittain yhteinen. Korttelikokonaisuus on suunniteltu niin, että se tehostaa muun muassa kiinteistö-, ruokahuolto- ja siivouspalveluiden käyttöä.

Hoivatilat Palvelukortteli Lahti

Palvelukortteli Ahtiala

Asiakas Pilke Päiväkodit ja Attendo

Tyyppi Palvelukortteli

Sijainti Lahti

Hoitopaikkojen määrä 30 vanhuksille ja 70 lapsille

Valmistumisvuosi 2015

Palvelukortteli sijaitsee Lahdessa. Hoivapalveluista vastaa Mikeva (nyk. Attendo) ja varhaiskasvatuksesta Pilke Päiväkodit. Tapaseura ry on myöntänyt näille toimijoille Vuoden Tapateko palkinnon palvelukorttelin ikäihmisiä ja lapsia arvostavasta hankkeesta.

Iloa lapsista, tukea vanhuksista

– Lahdessa ikäihmisten palvelujen painopistettä siirretään kotona asumisen tukemiseen ja palveluasumiseen, jossa tavoitteena on tukea aktiivista elämää. Tämä ratkaisu antaa siihen loistavat mahdollisuudet, Lahden kaupungin vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen toteaa.

– Paljon on keskusteltu siitä, kuinka välimatkojen takia lapsilta puuttuvat kontaktit ikäihmisiin ja vastaavasti vanhuksilta yhteys lapsiperheisiin, korttelin hoivakodin palvelut toteuttavan Mikeva Oy:n toimitusjohtaja Petri Pitkäranta kertoo.

Lahdessa päivä- ja hoivakodin toimintaan on suunniteltu runsaasti yksiköiden rajat ylittävää tekemistä. Korttelin palveluntarjoajat uskovat, että korttelissa voidaan luoda kokonaan uusia toimintamalleja.

– Voimme luoda toimintaa, joka tuo iloa ja lämpöä niin lasten kuin vanhustenkin arkeen, korttelin varhaiskasvatuspalveluista vastaavan Pilke Päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen iloitsee.

Palvelukorttelin suunnittelun rajana vain mielikuvitus

Hoivatilojen palvelukorttelin modulaarinen rakenne on helposti muokattavissa. Koska eri palvelut sijoittuvat omiin rakennuksiinsa, kortteli voidaan myös koostaa täysin asiakkaiden ideoiden mukaan.

– Palvelukortteleiden suunnitelmia on pöydillä jo useampia. Yhden kohteen osalta olemme käyneet keskustelua muun muassa varhaiskasvatuksen, seniorikerrostalon, terveyspalvelujen toimipisteen ja lähikaupan muodostamasta kokonaisuudesta, Hoivatilojen toimitusjohtaja Jussi Karjula väläyttää.

Palvelukorttelin koostamisessa Hoivatilojen kanssa rajana onkin oikeastaan vain asiakkaan mielikuvitus. Ja tietysti korttelin lähialueen palveluiden tarve.

Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti
Hoivatilat Palvelukortteli Lahti