Puijonkuppeen palvelukortteli

Kuopioon monipuolisia palveluita erinomaisella sijainnilla

Hoivatilat rakennutti uudelle Puijonkuppeen alueelle palvelukorttelin, jossa yhdistyvät ikäihmisten hoiva ja asuminen sekä varhaiskasvatuspalvelut. Operaattoreina ovat Kuopion kaupunki, joka hankki vuokramallilla modernit väistötilat yhdelle päiväkodeistaan, ja Norlandia Care Oy, joka laajensi ikäihmisten palveluita uuteen kaupunkiin sekä syvensi omistamansa Alina-ketjun toimintaa.

Puijonkuppeen palvelukortteli

Asiakas Norlandia Care Oy & Kuopion kaupunki

Tyyppi Palvelukortteli

Sijainti Kuopio

Hoitopaikkojen määrä Palveluasumisyksiköissä 90

Oppilasmäärä Päiväkodissa 75

Valmistumisaika Marraskuu 2022

Viisikerroksisessa rakennuksessa on noin 4 000 kerrosneliömetriä. Hoivatilojen hankekehityspäällikkö Olli Haapio toteaa kyseessä olevan korkealaatuista arkkitehtuuria ja suunnittelua edustava kokonaisuus.

– On upeaa olla vahvistamassa monimuotoista asumista uudella alueella. Tässä tehdään koko aluetta ja isompaa yhteisöä pitkään palvelevaa kokonaisuutta huippusijainnilla, sanoi Haapio työmaavaiheessa.

Varhaiskasvatuksen väistötilat vuokramallilla

Kuopion kaupunki käynnisti korttelissa päiväkotitoiminnan tammikuussa -23. Tilat toimivat Sinikellon päiväkodin väistötiloina lähivuosien ajan. Hallinnon suunnittelija Jaana Mäntykenttä Kuopion kaupungilta kertoo, että neliryhmäisessä päiväkodissa on 75 hoitopaikkaa 1–5-vuotiaille lapsille. Mäntykenttä sanoo sijainnin olevan erinomainen niin lasten, vanhempien kuin henkilöstön näkökulmista:

– Saimme uudet tilat moottoritien läheltä, joten meille on helppo kulkea myös maaseutualueilta. Isot työnantajat Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus ovat lähellä, ja keskustakin alle kilometrin päässä. Sijainti on perheiden kannalta lottovoitto.

Mäntykenttä lisää, että vieressä olevia kaupungin parhaita sisäliikuntamahdollisuuksia, kuten Kuopio-hallia, hyödynnetään lasten kanssa. Mäntykenttä iloitsee myös siitä, että naapurissa on ikäihmisten asumispalveluita. Hän sanoo monisukupolvisen palvelukorttelin olevan kaikin puolin toimiva konsepti, jossa lapset pääsevät nauttimaan muun muassa esiintymisistä ja ikäihmiset saavat iloa niin lasten leikkien seuraamisesta kuin mahdollisuuksien mukaan yhteisistä aktiviteeteistakin.

Mäntykenttä nostaa tilasuunnittelusta esille Kuopion kaupungin päiväkodeissa uuden ratkaisun:

– Päiväkodissa erillinen ruokalatila, josta meillä ei ole aiempia kokemuksia. Etuna on, että ryhmätilat ovat puhtaasti toimintaa varten, joten touhut ja taiteilut saavat jäädä odottamaan jatkoa ruokailujen ajaksi. Tämä on meille mielenkiintoinen kokeilu, sanoo Mäntykenttä.

Yhdessä-konsepti mahdollistaa kohtaamiset

Palveluoperaattori Norlandia Care Oy tarjoaa korttelissa 69 tehostetun palveluasumisen ja 14 yhteisöllisen asumisen asuntoa. Norlandian Yhdessä-konseptin mukaiseen kokonaisuuteen kuuluu lisäksi deliravintola ja yhteistiloja. Norlandian kotihoitopalveluja ikäihmisille ja lapsiperheille tarjoavan Alina-ketjun toimitilat muuttivat palvelukortteliin, tarjoten myös yhteistoimintaa.

Norlandia Hoivan maajohtaja Graziella Vartola kertoo, että synergioiden kautta palveluita pystytään tarjoamaan varsin laajasti, lähialueella kotona asuvista ikäihmisistä tehostetun hoivan tarpeessa oleviin. Palvelukorttelista muodostuu matalan kynnyksen paikka kohdata ja toimia yhdessä. Yhteistiloissa voi esimerkiksi lounaskäynnin yhteydessä mittauttaa verenpaineen ja jäädä viettämään aikaa ja tapaamaan ihmisiä.

– Tarjoamme uniikisti räätälöitäviä palveluita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen ja näin vähentävät yksinäisyydestä johtuvia haasteita, lisää Vartola.

Projektista toiseen kantavaa kumppanuutta

Hoivatilat on tuttu kumppani molemmille operaattoreille. Norlandialla on palveluita Hoivatilojen omistamissa kiinteistöissä niin varhaiskasvatuksessa kuin monipuolisempia palveluita tarjoavissa palvelukortteleissa; ensimmäinen Yhdessä-kohde valmistui Tuusulan Asuntomessuille pari vuotta sitten, ja hiljattain myös mittava yhteishanke Helsingin Malminkartanoon.

Kuopion kaupunki valitsi Hoivatilat toteuttajaksi Männistön päiväkodille, joka avasi ovensa elokuussa -21. Jaana Mäntykenttä muistelee kilpailutus- ja suunnitteluprosessia lämmöllä:

– Yhteistyön sujuvuutta on kyllä tullut tuuleteltua. Männistön päiväkoti oli kaikin puolin myönteinen kokemus, ja sama tunnelma jatkui Puijonkuppeessa, sanoo Mäntykenttä.

Monimuotoisuutta Puijonkuppeen yhteiskohteessa lisää se, että hoivakodin ja päiväkodin lisäksi Syksy-korttelipihaan tulee myös asumisoikeusasuntoja sekä pysäköintilaitos, joka lisää viihtyisyyttä mahdollistaen enemmän pihapiiriä asukkaille. Kokonaisuudessaan Puijonkuppeen alueen arvioidaan valmistuvan vuonna 2030.