Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Tiedepäiväkoti Loimu

Hirsipäiväkoti kiivaalla aikataululla Liminkaan

Liminka on asukasluvultaan eräs Suomen nopeimmin kasvaneista kunnista. Kehittyvän kunnan palvelujen kannalta tärkeä päiväkotihanke käynnistettiin alkuvuodesta 2022, ja kuusi lapsiryhmää tulee temmeltämään laadukkaissa, viihtyisissä ja turvallisissa tiloissa jo saman vuoden elokuussa. Näin rivakalla aikataululla kehitetään palveluverkkoa Oulun eteläpuolella Limingassa, Hoivatilojen, Pilke päiväkotien ja kunnan yhteistyönä.

Tiedepäiväkoti Loimu

Asiakas Pilke päiväkodit Oy

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Liminka

Hoitopaikkojen määrä 99

Valmistumisaika 07/2022

Voimakkaasti kasvavassa Limingan kunnassa laskettiin vuoden 2021 lopulla, että päivähoitopaikkojen tarve tulee pian olemaan 10–15 ryhmää enemmän kuin kunnalla on tarjota. Noin puoleen tarpeesta päätettiin vastata kunnan omana investointina, ja hoitaa toinen puoli vuokramallihankintana, yksityisen palveluseteliyksikön kanssa. 

Hoivatilat ja Pilke päiväkodit osoittautui kunnalle sopivaksi kumppanikomboksi, joka otti vastuulleen 6-ryhmäisen päiväkodin toteuttamisen Tupokseen Saunarannan uudelle asuinalueelle. Hankkeen aikataulu oli kunnianhimoinen; hanke lyötiin lukkoon tammikuussa 2022, ja uudet tilat tullaan ottamaan käyttöön elokuussa.

Rakennuttajapäällikkö Tuomas Alanko Hoivatiloilta kertoo, että isossa roolissa poikkeuksellisen kiivastahtisessa projektissa on ollut rakennusurakoitsija AHS Control.

– Olemme toteuttaneet heidän kanssaan useita hankkeita ympäri Suomen. Tiedämme toistemme toimintatavat ja kriteerit muun muassa laadun suhteen, mikä on mahdollistanut tämän aikataulun. Yhteistyö pelaa myös Limingan kunnan kanssa, sanoo Alanko.

Lisää hirttä myös julkiseen rakentamiseen

Hirsirakentamiseen päädyttiin useasta syystä: Pilke päiväkodit panostaa massiivipuuratkaisuihin muun muassa terveydellisistä syistä, ja Hoivatilat haluaa satsata nykyaikaiseen, energiatehokkaaseen rakentamiseen. Yhdessä hirsipäiväkodit onkin toteutettu jo Kontiolahdelle ja Klaukkalaan.

Pilke päiväkodeilta kerrotaan, että heille hirsi on vastaus voimakkaasti kasvavaan kysyntään saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päiväkotitiloja, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman alhainen. Hirsipäiväkodissa lapset saavat nauttia raikkaasta sisäilmasta sekä massiivipuun tuomasta levollisesta ja rauhallisesta tunnelmasta.

Hirren etuihin kuuluu myös akustiset ominaisuudet. Ja vaikka hirsi on nopea rakentaa, on se yksiaineisena rakennusmateriaalina vähäriskinen. Ei siis ole ihme, että hirttä tuodaan yhä enemmän myös julkiseen rakentamiseen maassa, joka kuuluu hirsitaloteollisuuden edelläkävijöihin.

Investointilaskennallisesti hirsi on kyllä hieman kalliimpi rakennusmateriaali, mutta kustannuksia tulee tarkastella rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Maalämmöllä lämpiävä Saunarannan hirsipäiväkoti on energiaystävällinen A-energialuokan rakennus.

Kiivastahtinen, korkealaatuinen ja helppo eivät yleensä kuulu samaan lauseeseen rakentamisesta puhuttaessa, mutta tämä hyvän tuulen hanke tekee asiassa poikkeuksen.

– Erittäin nopeasti, mutta silti sujuvasti etenevällä hankkeella toteutamme terveelliset, toimivat ja viihtyisät varhaiskasvatuksen tilat kasvukuntaan, näkyvälle paikalle ja hyvien kulkuyhteyksien äärelle, kiteyttää Tuomas Alanko.

Pilke tiedepäiväkoti Loimu tulee siis elokuusta alkaen tarjoamaan laadukasta ja lapsilähtöistä varhaiskasvatusta 0–5-vuotiaille lapsille nykyaikaisissa, hyvin suunnitelluissa ja toteutetuissa tiloissa.