Vantaan Turvakoti ry

Turvalliset, viihtyisät ja tarkoituksenmukaiset tilat

Vantaan Turvakoti ry tekee työtä väkivallan ehkäisemiseksi, lähisuhdeväkivallan osapuolien auttamiseksi ja yleiseen väkivaltatietoisuuteen vaikuttamiseksi.

Vantaan Turvakoti ry

Asiakas Vantaan Turvakoti ry

Tyyppi Turvakoti

Sijainti Vantaa

Hoitopaikkojen määrä 14 asiakasperhehuonetta

Valmistumisvuosi 2019

Yhdistys avasi Vantaan Koivukylään uuden turvakodin syyskuussa 2019. Projekti oli monella tapaa uraauurtava: se on ensimmäisiä nimenomaan turvakotikäyttöön rakennettuja kiinteistöjä Suomessa ja niinpä myös ensimmäinen turvakotiprojekti Hoivatiloille.

Vantaan Turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Väänänen on tyytyväinen lopputulokseen ensimmäisten toimintakuukausien jälkeen:

— Tilat ovat osoittautuneet toimiviksi, niiden toteutus hyväksi ja valitut ratkaisut oikeiksi. Pientä asiaankuuluvaa säätöä on toki nyt sisäänajovaiheessa ollut, mutta olemme olleet oikein tyytyväisiä, kertoo Väänänen.

Asuinneliöitä turvakodissa on noin 850, jotka jakaantuvat kahteen identtiseen osastoon. Molemmissa on seitsemän asiakasperhehuonetta saniteettitiloineen sekä keittiö ja olohuone yhteiskäyttöön ja kaksi toimistohuonetta työntekijöille. Osastojen välissä on sauna, hallinnon tilat, laitoskeittiö sekä henkilökunnan tilat. Viihtyisällä takapihalla on lasten leikkialue keinuineen sekä kaksi isoa terassia.

Suunnittelussa keskeisin asia oli turvallisuus. Rakennuksen ulkovaipassa on turvakamerat ja kiinteistössä ja henkilökunnan käytössä useita erilaisia turvajärjestelmiä.

Asiakaslähtöisyydellä kumppaniksi

Hoivatilat valikoitui kumppaniksi Vantaan kaupungin tontinluovutuskilpailun kautta. Turvakotiyhdistys oli vuokralaisen roolissa mukana neuvottelumenettelyllä tehdyn kilpailutuksen kaikissa vaiheissa. Väänäsen mukaan Hoivatilat valikoitui rakennuttajaksi monipuolisuuden ja aidon asiakaslähtöisyyden ansiosta.

— Suunnitelma oli paitsi toteuttamiskelpoinen, myös muokattavissa. Meidät vakuutti se, että kaikki oli neuvoteltavissa ja räätälöitävissä yhdistyksen näkökulmasta tarkoituksenmukaiseksi. Hinta toki vaikutti myös, mutta se ei ollut ensisijainen kriteeri, sanoo Väänänen.

Suunnitelmaa muokattiinkin projektin edetessä. Väänänen kertoo, että projektin aikana Hoivatilat huomioi heidän ehdotuksensa ja reagoi niihin nopeasti. Kun haluttiin muutoksia tai viilattiin esimerkiksi sisustukseen liittyviä ratkaisuja, toteutti Hoivatilat ne hyvin.

Yhteistyö oli tiivistä ja sujuvaa. Meille rakentamisen saralla maallikoille selvennettiin aina hyvin, mitä vaihtoehtoja meillä on, mitä voidaan toteuttaa ja mikä ei ole mahdollista.

Väänänen kertoo uuden turvakodin herättäneen paljon mielenkiintoa ammattipiireissä, ja kiinteistöön on käyty tutustumassa myös ulkomailta. Pienelle organisaatiolle, joka toimii julkisin ja avustusvaroin, oli kiinteistöprojekti massiivinen ponnistus.

— Näin isoon hankkeeseen lähteminen oli rohkea veto yhdistyksemme hallitukselta. Nyt voi todeta, että onneksi se tehtiin. Kolmen kombo – rakennuttaja, urakoitsija ja käyttäjä – toimi erinomaisesti, ja olemme saaneet modernit, viihtyisät ja kodinomaiset tilat, iloitsee Väänänen.

Teksti: Katri Dahlström
Kuvat: Henri Luoma