Lapset istuvan pihalla värikkään kankaan päällä ja katsovat kameran yli

Ruiskukan päiväkoti

Oulun kaupunki valitsi vuokramallin

Oulun kaupungilla oli Pateniemen suuralueella kolme päiväkotia, jotka olivat tulossa elinkaarensa päähän. Ne päätettiin korvata yhdellä uudella päiväkodilla, ja niinpä kaupunki hankki uudet tilat kymmenryhmäiselle laajennetun aukiolon päiväkodille vuokramallilla.

Ruiskukan päiväkoti

Asiakas Oulun kaupunki

Tyyppi Päiväkoti

Sijainti Oulu

Hoitopaikkojen määrä 205

Valmistumisaika Marraskuu 2020

Hankkeen toteuttajaksi valittiin Hoivatilat. Vuokrasopimuksen kesto on 25 vuotta, ja Hoivatilat vastaa myös kiinteistönhuollosta ja ylläpidosta. Nyt uudessa Ruiskukan päiväkodissa on monipuoliset, viihtyisät tilat 200 lapselle – niin kokopäiväryhmille, esiopetukselle kuin avoimelle kerhotoiminnallekin.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen päiväkodin johtaja Mervi Kilpeläinen iloitsee uusista tiloista:

– Akustiikka, värimaailma, tilasuunnittelu… Kokonaisuus on jo osoittautunut todella toimivaksi!

Juuri akustiikka onkin yksi tärkeimmistä viihtyisyyteen vaikuttavista tekijöistä päiväkodeissa. Niinpä siihen satsattiin erityisesti: Ruiskukan päiväkodissa väliseinät ovat tavallista paksumpia, lähes kaikki ovet ovat ääntä eristäviä ja katon lisäksi akustiikkalevyjä on myös seinillä.

Nimenomaan varhaiskasvatukselle sopivat tilat

Kun Oulun kaupunki kilpailutti hankinnan, oli vertailussa yhtenä kriteerinä lasten osallistuminen suunnitteluprosessiin. Osallistava suunnittelu kuuluu oleellisesti Hoivatilojen toimintamalliin, joten kriteeriin pystyttiin helposti vastaamaan. Hoivatilojen toteuttamassa työpajassa lapset muun muassa maalasivat teoksia, jotka nyt koristavat tarvikevaraston seinää leikkipihalla sekä äänestivät suosikkejaan pihalle toteutettavista leikkivälineistä. Suunnitteluun osallistuivat myös lasten vanhemmat ja tietysti uuden päiväkodin henkilöstö.

Vanhempien näkemyksissä nousi esille muun muassa pienten päiväkotien positiivisempana pidetty tunnelma. Siitä sai alkunsa idea kylätoiminnasta: tilat suunniteltiin siten, että kaksi ryhmää muodostaa oman pienen kylänsä päiväkodin sisällä. Lisäksi vanhemmat toivoivat, että tilat olisivat myös iltaisin käytettävissä kerho- ja harrastustoimintaan. Näin tuleekin Kilpeläisen mukaan olemaan sitten, kun koronatilanne antaa myöten. Monitoimisalin ja ruokalan tiloissa voidaan järjestää vaikkapa satubalettia ja muskari- tai kuorotoimintaa – yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävää toimintaa alueen perheille.

Henkilöstöltä tullut hyvin käytännönläheinen idea oli se, että sisäauloissa on lisäkaapit työntekijöiden ulkovaatteita varten. Pukemista ja riisumista riittää, kun pyritään olemaan noin puoli päivää pihalla. Täällä lasten ei tarvitse täysissä tamineissa odottaa aikuista, joka saattaisi joutua käymään pidemmänkin matkan pukuhuoneessa.

Kilpeläinen iloitsee, että he saivat erinomaisesti toimivat tilat – heti kättelyssä.

– Tosi monesta jutusta näkee, että myös meidän henkilöstö osallistui suunnitteluun. Esimerkiksi kylätoiminnan osana on kahdella ryhmällä yhteiset kura- ja sisäeteiset, mikä helpottaa erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, saapumisten ja lähtemisten tohinassa.

Yhteiskäytössä olevat tilat ovat päiväkodissa erittäin monipuoliset. Erillisen ruokalan ansiosta ryhmätilat voidaan pyhittää pitkäkestoisille leikeille. Monitoimisalissa harjoitetaan kevyttä liikuntaa, ja esiintyä voidaan niin draamahuoneessa kuin musiikkihuoneessakin. Ateljeessa askarrellaan ja taiteillaan, pikkukodissa kokkaillaan ja siivoillaan. Mediahuone tarjoaa mahdollisuudet opetella käyttämään medioita monipuolisesti, älytelkkarista kirjoihin. Erilliset terapiatilat mahdollistavat sen, että lapset pystyvät ottamaan vastaan terapioita omassa rauhassa.

Aitoa yhteistyötä alkumetreistä asti

Yhteistyöhön Hoivatilojen kanssa Mervi Kilpeläinen on tyytyväinen niin suunnittelu- kuin rakentamisvaiheen aikana. Nyt toiminnan ja vuokrasuhteen käynnistyttyä opetellaan hieman uusille tavoille, sillä aiempi päiväkoti oli Oulun kaupungin kiinteistö ja sen myötä kaikki toiminnot hoituivat Oulun Tilapalveluiden kautta.

– Nyt opetellaan toimimaan hieman palastellumman mallin kanssa, mutta Hoivatilojen kiinteistömanageri on kyllä ottanut ison roolin. Häneen saa aina yhteyden, ja helpottaa minun työtäni, että on yksi ihminen, kenen kanssa asiat hoidetaan. Kaiken kaikkiaan Hoivatilat on ollut erittäin hyvä kumppani, joka paitsi kuunteli käyttäjien toiveita, myös otti ne aidosti huomioon alusta asti.


Katso video kohteesta

Lue lisää:

Tulevaisuuden vaikuttajat osallistavassa työpajassa