Artikkelit | 22.9.2022

Arvokasta ja onnellista ikääntymistä mahdollistamassa

Luonto on minulle tärkeä, mutta täysin metsän keskellä en halua asua. Sosiaalisena ihmisenä minulle on hyvin merkityksellistä, että palvelut ovat kohtuullisen lähellä ja tarvittaessa keskusteluseuraakin löytyy naapurustosta.

Näin koen ja elän nyt. Mahtavatko mieltymykseni muuttua tai lakata olemasta, kun vuosia kertyy lisää? Miten ja missä haluan elää sitten, jos en enää voi asua täysin itsenäisesti kotona?

Näiden kysymysten äärellä perustimme Nonna Groupin, ja ensimmäiset uudenlaisia asumispalveluja tarjoavat Nonna-talot avaavat ovensa tänä syksynä Rovaniemellä ja Turussa. Alkuvuodesta vuorossa on Kuopio. Haluamme tarjota koteja elämäntilanteeseen, jossa esimerkiksi kotihoito ei toimi, mutta ympärivuorokautiselle hoivalle ei ole tarvetta. Omakohtaisten kokemusten – ikääntyvien läheistemme – kautta huomasimme, että tilanteeseen ei välttämättä ole helppoa löytää ratkaisua. 

Vaikka ponnahduslautana yrityksen perustamiseen toimi lähipiirin tarpeet, on toiminnassamme vahva yhteiskunnallinen näkökulma. Pitkään on tiedetty, että väestön ikääntyessä niin sanotun välimuotoisen asumisen tarve kasvaa. Kun tehostetun palveluasumisen piirissä on pulaa sekä henkilöstöstä että hoivapaikoista, on laitoshoidon tarpeen siirtäminen kaikkien etu.

Vastaamme tähän tuomalla markkinaan kevyemmän mallin. Kohteidemme tärkeimpinä kriteereinä ovat tarve sekä sijainti. Yhteisöllinen asuinympäristö ylläpitää toimintakykyä pidempään. Tähän eivät pelkät seinät riitä, vaan se vaatii työtä, joten jokaisessa Nonna-talossa on oma yhteisötyöntekijä selvittämässä ja toteuttamassa asukkaiden toiveita.

Palveluidemme avulla asukkaamme pystyvät elämään oman näköistä ja aktiivista elämää myös sitten, kun täysin itsenäinen asuminen ei enää onnistu. Nonna-talot ovat kauniita ja viihtyisiä, ja panostamme yhteiskäyttötiloihin, palvelutarjontaan sekä yhdessä toimimiseen.

Kohteidemme suunnittelu lähtee siitä, mitä kyseisessä kaupungissa halutaan. Emme tarjoa samaa sapluunaa kaikille, vaan käymme tiivistä keskustelua eri intressiryhmien kanssa ja selvitämme, minkä tyylisille asumisratkaisuille on tarve. Suomi on pitkä maa, jossa alueelliset tottumukset ja mieltymykset vaihtelevat. Kaikki tekemisemme pohjautuu siihen, että kysymme ja kuuntelemme, emme oleta. Ihmisläheisyys, paikallisuus ja ketteryys ohjaavat työskentelyämme.

Näiden asioiden äärellä olemme parhaillaan Hoivatilojen kanssa ensimmäisessä yhteisessä hankkeessamme. Olemme pitkään halunneet Ouluun, ja rakennustyöt ovat juuri käynnistyneet aivan kaupungin ydinkeskustassa. Yhteistyö on edennyt saumattomasti, ja loppuvuodesta 2023 avautuvasta kohteesta kattoterasseineen tulee aivan huikea.

Millaisessa paikassa sinä haluaisit elää hyvää vanhuutta ja ikääntyä arvokkaasti?

Nora Stenvall
Toimitusjohtaja, Nonna Group Oy

Lue lisää: Oulun ydinkeskustaan rakenteilla Nonna-talo

Edellinen Seuraava