Artikkelit | 27.3.2025

Digitalisaatio ja tekoäly energiajohtamisen työkaluna

Hoivatilojen pitkän tähtäimen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa apuna on koko ajan kehittyvä teknologia ja seuranta. Kiinteistöjen ylläpitoa ja energiajohtamista tehdään vastuullisesti kiinteistöjen perustiedolla ja jokapäiväisellä energianhallinnalla.

Hoivatilojen ylläpitopäällikkö Matias Lehtonen kävi asentamassa vesimittarin etäluenta kameran Kutomokujan päiväkotiin.

Kiinteistöjen energiaratkaisuilla on tapana puhuttaa, ja valinnat suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa määrittelevät paljon ylläpitotyön suuntaa. Kun kiinteistöjen ylläpitoa johdetaan laadukkaalla ja realistisella tiedolla, mitään ei tarvitse olettaa.

Hoivatiloilla kiinteistöjen energiamittaukset ovat kattavasti kiinni sähköisessä energianseurantajärjestelmässä, mistä saadaan tarkkaa tietoa päivittäin. Mukana ovat aina vähintään lämmityksen, sähköenergian ja veden kokonaiskulutukset sekä tarvittavilta osin kiinteistöjen erilaisia sisäisiä alamittauksia.

– Näin varmistamme, että meillä on perusedellytykset päivittäiselle ylläpitotyölle, energiaraportoinnille ja myös automaattisen analytiikan käytölle, kertoo Hoivatilojen ylläpidon tiiminvetäjä Matias Lehtonen.

Ajankohtaisen tiedon avulla kohteita voi vertailla reaaliaikaisesti ristiin keskenään ja havaita poikkeamia, mikä edistää nopeaa reagointia. Poikkeamista menee tieto Hoivatilojen kiinteistö- ja ylläpitopäälliköiden sekä energiaosaajien tulkittaviksi.

– Havainnoista voimme luoda järkeviä energiahankeaihioita myös hankesuunnitteluun. Jos jokin kohde poikkeaa esimerkiksi normaalista kulutustasosta, voimme käynnistää toimenpiteet ja hakea syyn normaalista poikkeavaan tilanteeseen, Lehtonen avaa isoa kuvaa.

Kaiken pohjana perusdata

Hoivatiloilla on ylläpidon päätöksenteossa nykyisin apuna tekoäly, joka analysoi Hoivatilojen kiinteistökantaa ja poimii sieltä tarpeellisia havaintoja ylläpidon tueksi. Suhteuttamalla lämmön-, sähkön- ja vedenkulutusta pystytään esimerkiksi arvioimaan, toimiiko ilmanvaihto kuten kuuluu.

Monikäyttöisen analytiikan avulla saadaan aikaan merkittäviä säästöjä niin energiankulutuksen osalta kuin rahallisestikin, Lehtonen sanoo.

– Kaiken lähtökohta on kuitenkin perusdata, jota ilman esimerkiksi tekoäly ei toimisi. Teemme päivittäin työtä sen parissa, että kiinteistöjen mittauskattavuus pysyy kovalla tasolla, kuten myös automaation etäyhteyksien taso.

Energianseurannan lisäksi ison kokonaisuuden ylläpidossa muodostavat juuri automaatiojärjestelmät. Kaikissa Hoivatilojen kohteissa on automaatiojärjestelmän etähallintaratkaisut. Energiamittaukset ja automaation etäseuranta eivät tunne toisiaan, mutta ovat tietämättään arkikielellä pariskunta, Lehtonen kuvaa.

– On tärkeää, että kohteessa, jossa on etäluettavat energiamittarit, on myös automaation etähallinta. Voimme täten tutkia välittömästi poikkeamia järjestelmätasolla. Jos tämä ei riitä, annamme kohteelle jalkautumiseen kattavat lähtötiedot kohdetutkimusta varten.

Laaja-alaista osaamista

Kiinteistöjen ylläpitoon liittyvä teknologia ja tekoälyn työkalut jalostuvat tänä päivänä jatkuvasti. Matias Lehtonen määrittelee, että Hoivatiloilla eri järjestelmien käyttö mietitään aina tarkkaan ja pitkällä tähtäimellä. Trendien perässä ei juosta.

– Meillä on näissä asioissa jatkuvan kehittämisen ajattelu. Pyrimme löytämään juuri meille sopivan ratkaisun, josta on hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Hätiköityjä päätöksiä ei tehdä. Tämä koskee myös nykyistä tekoälytyökaluamme: arvioimme aina huolella sen perusteella tehtävät toimenpiteet.

Lehtonen muistuttaa, että pelkät hyvät työkalut eivät riitä, vaan ylläpitotiimissä tarvitaan laaja-alaista osaamista.

– Ylläpidon johtamisen tiimimme on liittynyt viimeisen kahden vuoden aikana hyvin erilaisella osaamistaustalla olevia henkilöitä, joiden tehtävät ja vastuut on tarkkaan määritelty. Ristiinsparraaminen tiedon analysoinnissa onkin tehokasta.

Oikein tuotettu ja laadukas tieto antaa mahdollisuuden esittää käytännönläheisesti asioita kiinteistöjen käyttäjille. Asiakaslähtöisyys näkyy myös siinä, että energiantehokkuutta pystytään hallitsemaan työkalujen avulla kokonaisvaltaisesti.

– Käyttäjälle se ei näy juuri mitenkään, mutta me pystymme luomaan pohjaa mahdollisille energiahankkeille- ja remonteille.

Edellinen