Artikkelit | 2.5.2023

Hieno hanke nousee lentoon

Ensimmäisenä Sisunaukion palvelukorttelissa toimintansa aloittivat Hyvinvointikeskus Härmälänrannan Hyvinvointikodit Vuokko ja Wellamo. Palvelut tuottaa tamperelainen Ikifit Oy. Avajaisia juhlittiin iloisissa tunnelmissa helmikuun alussa.

Vuokko ja Wellamo ovat tiloiltaan ja palveluiltaan identtiset: molemmissa kerroksissa on 30 asukashuonetta, jakelukeittiö ja viihtyisiä yhteistiloja. Kokonaisuuden viimeistelee kuntoiluhuone ja suojaisa kansiterassi keinuineen ja viljelylaatikoineen. Asukkaiden viihtyvyyteen ja tilojen toiminnallisuuteen on panostettu – täällä on modernia, turvallista ja kaunista. Lähes kaikilla asukkailla on muistisairaus, mikä on huomioitu tilaratkaisuissa ja sisustuksessa.

Se, että kyseessä on saneerattu kiinteistö, on vaikuttanut joihinkin asioihin, mutta ei suinkaan negatiivisesti: Huonekorkeus on kauttaaltaan hulppea 3,5 metriä ja ikkunat ovat korkeat ja ikkunoiden syvennykset leveät. Tunnelma on avara ja valoisa.

Ikifitin vastuualuejohtaja Heli Seppälä on ollut mukana palvelukorttelihankkeessa
sen alkumetreiltä, yksikön johtaja Denis Kucevic liittyi tiimiin marraskuussa.
Parivaljakko iloitsi uudesta hyvinvointikeskuksesta ja totesi tilojen olevat paitsi
toimivat, myös hurmaavat.

Asukkaiden huoneet sisustetaan heidän omilla tavaroillaan, ja Ikifitin palvelun lähtökohtana on muutenkin asukkaan elämä, taustat ja henkilökohtaiset mieltymykset. Hyvinvointikeskuksen yksikön johtaja Denis Kucevic kertoi, että tavoitteena on elää mahdollisimman samanlaista arkea kuin omassa kodissakin:

– Esimerkiksi ruokailuajat ovat joustavia. Aamupalalla ei ole pakko olla tietyllä kellonlyömällä, vaan aamuvirkku asukas voi nauttia sen vaikkapa kuudelta. Ja jos joku on tottunut saunomaan lauantaisin, onnistuu se täälläkin. Asukkaiden mukaan joustaminen on huomioitu työvuorosuunnittelussamme.

Hyvinvointikeskuksessa panostetaan yhteisöllisyyteen. Tarjolla on seuraa ja virikkeitä, mutta halutessaan jokainen voi vetäytyä oman huoneen rauhaan

Kucevic lisäsi, että myös erilaiset aktiviteetit räätälöidään. Näin mahdollistetaan mielekäs, inhimillinen asuminen ja arki myös sairastaville ikäihmisille.

Asukkaiksi Hyvinvointikeskukseen tullaan pääasiassa Pirkanmaan hyvinvointialueen ohjauksen kautta. Ikifitin asumispalveluiden vastuualuejohtaja Heli Seppälä kertoi, että kysyntää on ollut myös itsemaksavilta asukkailta, ja sekin tulee olemaan mahdollista.

Ikifitillä iloitaan sijainnista luonnonläheisellä ja kasvavalla alueella. Kulkuyhteydet ovat hyvät, joten niin henkilöstön kuin asukkaiden läheisten on helppo saapua palvelukortteliin.

– Ensimmäiset asukkaat ovat kotiutuneet erittäin hyvin. Ilmapiiri on ollut lämminhenkinen ja iloinen. Molemmat Hyvinvointikodit tulevat täyttymään kevään aikana, lisäsi Seppälä.

Ikifitin toimitusjohtaja Leena Laranne lausui lämpimät kiitokset kaikille kumppaneille. Paljasjalkaisena tamperelaisena Larannetta ilahdutti, että hanke toteutettiin aika pitkälle tamperelaisin voimin.

Laranne kertoi rakennuksen olleen hurjassa kunnossa; hanketta harkitessa tuli moneen kertaan mietittyä, että kuinka siitä saadaan nykystandardeilla toimiva. Nyt on helppo hymyillä, kun näkee, että huolellisen suunnittelun ja toteutuksen ansiosta asukkaat ja henkilöstö tulevat viettämään täällä turvallista arkea, lisäsi Laranne.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintajohtaja Anniina Tirronen toi tervehdyksen asukasmäärällä mitattuna suurimmalta hyvinvointialueelta: Toiminnan volyymit ovat suuria ja ostopalveluita, kuten tässä kohteessa ympärivuorokautista hoivaa, hankitaan 1,3 miljardilla eurolla. Niinpä kumppanuudet ovat tärkeitä. Tirronen iloitsi siitä, että yhteisöllisten, monisukupolvisten asuin- ja palveluympäristöjen kysyntä ja tarjonta ovat selvästi nousussa.

Yhdessä kehitetty laajamittainen saneeraushanke sai ilmeikkään, toimivan ja arvokkaan lopputuloksen, summasi Hoivatilojen toimitusjohtaja Atte Niittylä. Hoivatilojen tavoite on toimia siellä, missä ihmiset haluavat olla, ja palvelukortteliajattelulle on keskuskaupungeissa laajasti kysyntää. Niinpä on upeaa avata ensimmäinen palvelukorttelimme Tampereella, iloitsi Niittylä.

Hyvinvointikoti Vuokon ensimmäisten asukkaiden joukossa on kaksi henkilöä, jotka ovat aikoinaan työskennelleet tällä tehdasalueella. Toinen heistä on Kalevi. Hän kertoi päivien
uudessa kodissa sujuvan oikein mukavasti.

Luonnonvalo tulvi Hiljan huoneeseen myös pilvisenä päivänä. Rakennuksen rungon myötä lähes kaikki asukashuoneet ovat eri mallisia ja kokoisia, 21–28-neliöisiä. Yhteistä niille on komea 3,5 metrin huonekorkeus ja alkuperäisen aukotuksen mukaiset korkeat ikkunat.
Edellinen Seuraava