Artikkelit | 11.11.2022

Hirsipäiväkoti valmiiksi puolessa vuodessa

Liminka on asukasluvultaan eräs Suomen nopeimmin kasvaneista kunnista. Tämän vuoden alussa käynnistettiin kehittyvän kunnan palvelujen kannalta tärkeä päiväkotihanke, ja kuusi lapsiryhmää pääsi temmeltämään laadukkaissa, viihtyisissä ja turvallisissa tiloissa jo elokuussa. Kunta kehittää palveluverkkoaan näin rivakalla aikataululla Pilke päiväkotien ja Hoivatilojen kanssa.

Piha on suojaisa ja mukaviin aktiviteetteihin kannustava, ja toisinaan pienet tutkijat viedään retkeilemään lähimetsään ja erilaisiin tutustumiskohteisiin.

Limingan kunnassa laskettiin viime vuoden lopulla, että päivähoitopaikkojen tarve tulee pian olemaan 10–15 ryhmää enemmän, kuin kunnalla on tarjota. Noin puoleen tarpeesta päätettiin vastata kunnan omana investointina, ja hoitaa toinen puoli vuokramallihankintana, yksityisen palveluseteliyksikön kanssa.

Hoivatilat ja Pilke päiväkodit osoittautui kunnalle sopivaksi kumppanikomboksi, joka otti vastuulleen 6-ryhmäisen päiväkodin toteuttamisen Tupokseen Saunarannan uudelle asuinalueelle. Hankkeen aikataulu oli kunnianhimoinen; hanke lyötiin lukkoon tammikuussa 2022, ja uudet tilat otettiin käyttöön elokuussa.

Rakennuttajapäällikkö Tuomas Alanko Hoivatiloilta kertoo, että isossa roolissa poikkeuksellisen kiivastahtisessa projektissa on ollut rakennusurakoitsija AHS Control.

– Olemme toteuttaneet heidän kanssaan useita hankkeita ympäri Suomen. Tiedämme toistemme toimintatavat ja kriteerit muun muassa laadun suhteen, mikä on mahdollistanut tämän aikataulun. Yhteistyö pelaa myös Limingan kunnan kanssa, sanoo Alanko.

Tunnelma päiväkoti Loimun hirsiseinien suojissa on kodikas, ja huoneet ovat avaria ja valoisia. Päiväkodin johtaja Tiina Lehtomäki kertoo niin lasten kuin henkilöstön ottaneen uudet tilat innostuneena haltuun.

Lisää hirttä myös julkiseen rakentamiseen

Hirsirakentamiseen päädyttiin useasta syystä: Pilke päiväkodit panostaa massiivipuuratkaisuihin muun muassa terveydellisistä syistä, ja Hoivatilat haluaa satsata nykyaikaiseen, energiatehokkaaseen rakentamiseen. Hirsipäiväkodit onkin yhdessä toteutettu jo Kontiolahdelle ja Klaukkalaan.

Pilke päiväkodeilta kerrotaan, että heille hirsi on vastaus voimakkaasti kasvavaan kysyntään saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päiväkotitiloja, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman alhainen. Hirsipäiväkodissa lapset saavat nauttia raikkaasta sisäilmasta sekä massiivipuun tuomasta levollisesta ja rauhallisesta tunnelmasta.

Päiväkodin jakotilat ovat jo osoittautuneet toimiviksi ja monikäyttöisiksi. Esimerkiksi aulat on suunniteltu siten, että niissä voi järjestää myös pienryhmätoimintaa. Henkilökunta on ollut kokonaisuudesta haltioissaan.

Hirren etuihin kuuluvat myös akustiset ominaisuudet. Ja vaikka hirsi on nopea rakentaa, on se yksiaineisena rakennusmateriaalina vähäriskinen. Ei siis ole ihme, että hirttä tuodaan yhä enemmän myös julkiseen rakentamiseen maassa, joka kuuluu hirsitaloteollisuuden edelläkävijöihin.

Investointilaskennallisesti hirsi on kyllä hieman kalliimpi rakennusmateriaali, mutta kustannuksia tulee tarkastella rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Maalämmöllä lämpiävä Saunarannan hirsipäiväkoti on energiaystävällinen A-energialuokan rakennus.

Kiivastahtinen, korkealaatuinen ja helppo eivät yleensä kuulu samaan lauseeseen rakentamisesta puhuttaessa, mutta tämä hyvän tuulen hanke tekee asiassa poikkeuksen.

– Erittäin nopeasti, mutta silti sujuvasti edenneellä hankkeella toteutimme terveelliset, toimivat ja viihtyisät varhaiskasvatuksen tilat kasvukuntaan, näkyvälle paikalle ja hyvien kulkuyhteyksien äärelle, kiteyttää Tuomas Alanko.

Loimussa keskitytään lasten ajatuksista ja kiinnostuksesta nousseiden ilmiöiden tutkimiseen ja ihmettelyyn yhdessä. Siihen tarjoaa hyvät puitteet muun muassa oma tutkimusleikkitila, jossa on paljon välineistöä erilaisiin projekteihin.
Edellinen Seuraava