Artikkelit | 3.6.2021

Hoivaa ja omannäköistä elämää Attendo Hiidensalmessa

Hoivakoti Attendo Hiidensalmi avataan syksyllä Lohjalle, tämän kesän asuntomessualueen sydämeen. Samassa kiinteistössä tulee toimimaan myös Pilke luontopäiväkoti Ulappa. Kyseessä on Hoivatilojen Toiveiden kortteli -konseptin mukainen yhteisöllinen kokonaisuus.

Ympärivuorokautista hoivaa tarjoavassa Attendo-kodissa asukaspaikkoja on 50. Ne sijoittuvat kiinteistön kahteen ylimpään kerrokseen. Molemmissa kerroksissa on myös isot ryhmäkotitilat, jotka mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen ja viriketoiminnan järjestämisen. Katutasossa toimii toisessa päädyssä päiväkoti, toisessa Attendon oma keittiö ja ruokasali, jotka tulevat myöhemmin palvelemaan kaikille avoimena ravintolana. Kokonaisuus sijoittuu kumppanuuskortteliin, jonka yhteisen piha-alueen toiselle puolelle tulee vuokra-asuntoja.

Anu Räikkönen, ikäihmisten palveluiden aluepäällikkö Attendolla, kertoo, että heille on tärkeää, että ikäihmiset saavat viettää omannäköistä elämää, myös hoivakodissa. Lohjan uuden Attendo-kodin suhteen hän iloitsee erityisesti ympäristöstä, johon hoivakoti sijoittuu.

– Täällä asutaan ihmisten ilmoilla ja nähdään arjen kulkua koko ajan, ollaan osa sitä. Vaikkakin ollaan hoivan ympäristössä, ei se tarkoita, että pitää olla eristettynä. Erityisesti yhteispiha ja päiväkoti naapurina tulevat varmasti tuomaan lisämaustetta ikäihmisten elämään.

Pilke päiväkodin lasten kanssa tullaan touhuamaan mahdollisimman paljon. Räikkönen ennustaa, että parhaimmaksi jutuksi muodostuu arki yhteispihassa ja vierailut puolin ja toisin sitten, kun se jälleen on mahdollista. Viereiseen Lohjanjärven rantaan on esteetön kulku ja alueella runsaasti autottomia reittejä, joten yhteiset retketkin on mukavaa ja turvallista toteuttaa.

Yhteisiä juhlia tullaan kalenterivuoden mukaisesti varmasti viettämään, mutta Räikkönen toteaa, että sirkushuveja ei hoivakodin arjen ilahduttaminen edellytä. Asukkaat pitävät paljon päivittäisen puuhastelun seuraamisesta. Räikkönen kertoo huomanneensa, että lapsia puolestaan viehättää aivan erityisesti tarinat ajasta kauan ennen omaa syntymää, ja hän onkin saanut todistaa ihastuttavia keskusteluita ja pohdintaa siitä, millaista elämä mahtoikaan ennen vanhaan olla.

Tuoreet ateriat suoraan omasta keittiöstä

Hoivakodin katutasoon tulee sijoittumaan Attendon oma keittiö, jossa valmistetaan aterioita niin yläkerran asukkaille kuin alueen muihinkin Attendo-koteihin. Attendon ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Johanna Laurila kertoo, että heillä on omia keittiöitä Hangosta Ivaloon, ja tärkeänä arvona toimintaa ohjaa oma valmistaminen, leipomista myöten.

– Olemme ylpeitä siitä, että meillä jauhot pöllyää, ja Hiidensalmessakin viedään sitten asukkaille tuoretta leipää tarjolle. Se on harvinaista tämän kokoluokan keittiöissä, vaikka mahdollisimman pitkälti itse tehdystä tykkäävät niin asiakkaat kuin henkilökuntakin, sanoo Laurila.

Aluksi Attendo Hiidensalmen keittiö keskittyy palvelemaan omia hoivakoteja, mutta kun perusta on kunnossa ja koronatilanne helpottanut, on suunnitelmissa laajentaa toimintaa kaikille avoimen ravintolan myötä. Hoivakodin asukas voi aterioida ravintolassa läheistensä kanssa ja paikalliset tulla syömään ja jutustelemaan ikäihmisten kanssa. Mukana kulkee kumppanuuskorttelin suunnittelun punainen lanka: sukupolvien yhdistäminen ja kohtaamiset ihmisten kesken.


Hoivatilat toteuttaa yhteisöllisen palvelukiinteistön Lohjan Asuntomessuille. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus sekä ikäihmisten asuminen ja hoivapalvelut. Palveluntarjoajina tulevat toimimaan Pilke päiväkodit ja Attendo, ja hankkeen yhteistyökumppaneihin lukeutuu myös KONE Hissit Oy.

Edellinen Seuraava